- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Slivkovkovo – maková špirála
Slivkovkovo – maková špirála
- Kusov: 3
- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 1:30 hod
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 2:0 hod
Suroviny
- 400 g polohrubej múky
- 100 g masla
- 250 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 60 g cukru (ak máte hnedý, je lepší) + 50 g cukru
- 1 vajce
- 150 g mletého maku
- 0,8-1 kg sliviek
- 30 g masla (na vymastenie)
- Práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
V teplom mlieku (150 ml) necháme napučať droždie s trochou hnedého cukru (60 g) a potom pekne vymiesime s múkou, vajíčkom, mäkkým maslom (100 g) a so štipkou soli.
Necháme kysnúť cca 40 minút.
2. Krok
Medzitým si pripravíme plnku:
Dáme si rozvariť mlieko (100 ml). Potom pridáme mak a cukor (50 g). Povaríme.
3. Krok
Vykôstkujeme si slivky.
4. Krok
Pustíme sa do cesta. Keď máme cesto pekne vykysnuté, vyvaľkáme ho a nakrájame na 3 pásy.
Každý z nich naplníme makovou plnkou a zoštipkáme dohromady.
5. Krok
Pripravenú tortovú formu si vymastíme a naplnené cesto uložíme do špirály. Tieto tri pásy máme vlastne na tri formy (26cm).
6. Krok
Do medzier nadekorujeme slivky. Cesto potrieme vyšľahaným vajíčkom a zasypeme hnedým cukrom.
7. Krok
Dáme piecť do rúry, ktorú si predtým predhrejeme na 180 °C.
Pečieme cca 30 minút.
5 minút pred dopečením môžete koláčik preliať roztopeným maslom.
8. Krok
Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(4.3 / 5)
6 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
30545 videní