- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Ajvar 3 spôsoby
Ajvar 3 spôsoby

- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Ajvar je pomazánka , pripravovaná predovšetkým z červených paprík s baklažánom ,cesnakom a chilli. Ajvar pochádza zo srbskej kuchyne, a bol preto dlho známy ako „srbský šalát“alebo „srbský zeleninový kaviár“.Po druhej svetovej vojne sa stal vJuhoslávii populárny ako šalát (príloha) a dnes je populárny i na Balkáne . Pôvodný domáci ajvar je vyrobený z pečených paprík, zatiaľ čo niektorí výrobcovia používajú varené papriky, čo vedie k nižšej kvalite. Podľa množstva kapsacínu v paprikách a množstve pridaných chilli papričiek, môže byť sladký, pikantný (najčastejšie), alebo veľmi pálivý.
Ajvar sa môže konzumovať ako nátierka na chlieb, príloha, alebo šalát.
Ajvar s petržlenovou vňaťkou
POTREBUJETE
- 5 kg rajčín,
- 400 ml oleja,
- 400 ml ovocného octu,
- 150 g cukru,
- 2 lyžice soli,
- 5 kg zomletých paprík
- petržlenová vňať
PRÍPRAVA
Olúpte paradajky (Najskôr zabarte horúcou vodou potom sa lepšie šúpu) nakrájajte a dajte do hrnca.
Pridajte olej, ocot, cukor, soľ a varíme po dobu jednej hodiny. Potom pridajte upečenú a zomletú papriku a varte kým sa nevydusí prebytočná voda. ďalších 15 minút. Nakoniec pridáme petržlenovú vňaťku.
Ajvar classic
POTREBUJETE
- 5 kg papriky,
- baklažán 2 kg,
- 250 g cukor,
- 150 g soli,
- 1 šálka vývaru,
- 2 deká,
- 1 l oleja
PRÍPRAVA
Vyčistite papriky zo semien. Baklažány zapečte spolu s paprikou v rúre a ošúpte. Potom ich nakrájajte a dajte do hrnca.
Pridajte tri litre vody a priveďte k varu, prihoďte papriky , potom pridajte cukor, soľ, šálku vývaru a deko. Keď sa papriky a baklažány uvaria, rozomelú sa.Mala by sa vydusiť všetká prebytočná voda. Potom ajvar plníme do pohárikov.sterilizujeme.
Ajvar s horčicou
potrebujeme:
- 2 kg papriky,
- 300 ml oleja,
- 1,5 lyžice soli,
- 1 lyžica cukru,
- 1 sáčok deka
- 100 g strúhaného chrenu,
- 350 g horčice
ORGANIZÁCIA
Vyčistené papriky upečieme a zomelieme alebo vymixujeme a potom dusíme s olejom asi 30 minút. Pridajte soľ, cukor, deko a strúhaný chren(môže byť aj sterilizovaný), všetko dusíme kým sa voda nevydusí. Po vychladnutí pridáme horčicu, dobre premiešame,a dávame do pohárov.
Ajvar sterilizujeme aspoň 15 min..
Suroviny
- Array
Postup prípravy
1. Krok
Array
Priemerné hodnotenie receptu
(4.1 / 5)
7 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
34045 videní