- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- bravčové mäso
- Kapustnica s klobásou
Kapustnica s klobásou
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
U nás sa do kapustnice nikdy nedávala žiadna zásmažka (ani zemiaky alebo smotana). Kapustnica po našom, má byť hustá od množstva mäsa a kapusty. Najlepšia je na druhý a tretí deň, keď postojí (na druhý deň môžete lyžicou odobrať stuhnutý mastný povrch, ak vám veľmi vadí).
Za tento recept ďakujeme úžasnému blogu RECEPTY Z MOJEJ KUCHYNE A ZÁHRADY, kde nájdete viac mňamiek!
Originál recept TU
Suroviny
- cca 2kg bravčové pliecko
- cca 2kg bravčová krkovička aj s kosťou
- asi 1kg údeného mäsa (napr. koleno alebo rebrá)
- asi 3 - 4kg kyslej kapusty aj so šťavou
- údená klobása (množstvo podľa vášho uváženia)
- 2 - 3 veľké cibule
- 1 hlávka cesnaku
- soľ
- mletá sladká aj štipľavá červená paprika
- bobkový list, celé čierne korenie, rasca (len ak tieto koreniny nie sú v kyslej kapuste)
- sušené huby (množstvo podľa vášho uváženia a možností)
- poriadna lyžica bravčovej masti
- A v neposlednom rade - veľký 13 - 15 litrový hrniec :)
Postup prípravy
1. Krok
Ochutnám kapustu a keď je veľmi kyslá tak ju prepláchnem. Priznám sa, že to robím iba málokedy, nám kyslejšia kapustnica nevadí, práve naopak.
2. Krok
Na masti osmažím na drobno nakrájanú cibuľu, pridám pretlačený cesnak a krátko ho osmahnem (len aby zavoňal), pridám červenú papriku, soľ a koreniny. (ak dávate domáce údeniny, s paprikou a soľou opatrne, údeniny zvyknú byť dosť slané a v klobáse je tiež paprika ... ak máte domácu kapustu, ktorá obsahuje bobkový list, čierne korenie a rascu, tak koreniny nemusíte dávať vôbec, alebo z každého korenia len trochu).
3. Krok
Potom pridám na väčšie kocky (asi 3x3cm) nakrájané bravčové pliecko a vykostenú krkovičku a krátko orestujem, aby sa mäso zatiahlo.
4. Krok
Pridám kyslú kapustu aj so šťavou, údené mäso aj s kosťami ( ak sa dá, môžete ho rozkrojiť na menšie kusy), kosti z krkovičky (rozseknuté na menšie kusy) a zalejem vodou tak, aby výsledná kapustnica nebola ani hustá ani riedka, pretože potom už vodu nedolievam.
5. Krok
Nechám zovrieť a ďalej varím pomaly na veľmi miernom ohni bez miešania (ako mäsový vývar) niekoľko hodín, pokým nie je všetko mäso mäkké.
6. Krok
Po asi hodinke varenia pridám navrch do hrnca klobásu nakrájanú na väčšie kúsky a sušené hríby (ktoré som predtým preliala vriacou vodou) a varím ďalej veľmi miernym varom bez miešania (niekoľko hodín), až kým nie je všetko mäso uvarené a mäkké.
7. Krok
Potom vyberiem údené mäso, nakrájam ho na menšie kusy a vložím naspäť do hrnca.
8. Krok
Ochutnám, prípadne dosolím a dochutím (môžete ešte pridať 1 pretlačený strúčik cesnaku) a hotovo.
Priemerné hodnotenie receptu
(3.7 / 5)
15 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
27029 videní