- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Nezaradené
- Plnené medovníky (perníky) s čokoládovou polevou
Plnené medovníky (perníky) s čokoládovou polevou
reklama:
Tieto plnené medovníky mám veľmi rada, pretože sa dajú naplniť rôznymi plnkami a máte podľa toho istého receptu vždy iné zákusky…
Suroviny:
Cesto:
- 400g hladká múka
- 100g med
- 100g práškový cukor
- 2 lyžice kakao (zarovno)
- 1 lyžička sóda bikarbóna (zarovno)
- 2 lyžičky medovníkové (perníkové) korenie (zarovno)
- 50g rozpustené maslo
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- horúca uvarená káva podľa potreby na zamiesenie
Lekvárová plnka:
- slivkový lekvár
- vanilkový cukor podľa chuti
- rum
- voda na zriedenie, ak je domáci lekvár veľmi hustý
Pudingová plnka:
- 0,5l mlieka
- 3 žĺtky
- 3 lyžice práškového cukru kopcom
- 1 vanilkový cukor (20g)
- 1 Zlatý klas (40g)
- 20g hrubá múka
- 50g rozpustené maslo
- 2 lyžice rumu
Pudingová plnka s vaječným likérom:
- 150ml vaječný likér
- 350ml mlieko
- 3 žĺtky
- 1 lyžica práškového cukru kopcom
- 1 vanilkový cukor (20g)
- 1 Zlatý klas (40g)
- 20g hrubá múka
- 50g rozpustené maslo
Čokoládová poleva:
- 200g čokolády na varenie (ja som dala 52%)
- 2 lyžice kakao
- 50g 100% stužený tuk
– marcipánové ozdoby (nie je nutné)
Postup:
Všetky suroviny zmiesim ručne v miske (kávu prilievam podľa potreby). Hotové cesto preložím na pomúčenú dosku a vytvarujem bochník, zabalím ho do fólie a odložím do druhého dňa do chladničky. Cesto je najlepšie zamiesiť deň vopred a nechať cez noc odpočívať v chladničke, ale v časovej núdzi som už robila aj bez odpočívania. Na druhý deň cesto vyberiem aspoň 2 hodiny pred tým, ako s ním chcem robiť, aby trochu zmäklo. Na pomúčenej doske ho rozvaľkám na tenko, asi ako linecké 2 – 3mm (medovníky v rúre dosť podrastú) a vykrojím kolieska (môžete samozrejme aj iné tvary, ale kolieska sa najlepšie plnia). Vykrojené tvary kladiem na plech vyložený papierom na pečenie a upečiem. Ja som piekla asi 8 – 10 minút podľa veľkosti koliesok, robila som menšie aj väčšie (riaďte sa svojou rúrou – každá rúra pečie inak). Nepečte ich zbytočne dlho, aby sa nevysušili. Upečené medovníky nechám vychladnúť na rovnej ploche, potom naplním, polejem čokoládou a ozdobím.
Lekvárová plnka: Slivkový lekvár (ja mám domáci) dám do hrnca, pridám cukor a zohrejem po bod varu. Ak je džem veľmi hustý prilejem trochu vody a džem prevarím. Nakoniec pridám trochu rumu na prevoňanie. Horúcim lekvárom (pomocou lyžičky) naplním medovníky, pozor na prsty 🙂 Plním dosť nahrubo, dávam aj 1/2cm vrstvu lekváru. Vrchné koliesko iba zľahka priložím, aby som nevytlačila lekvár a nechám celé vychladnúť. Po vychladnutí omáčam v čokoládovej poleve. Treba plniť pomerne svižne, aby lekvár nevychladol. Ak vám predsa len vychladne, môžete ho znovu nahriať.
Pudingová plnka: Vo väčšom hrnci vyšlahám žĺtky s cukrom, postupne pridám všetky ostatné suroviny a za stáleho miešania uvarím hustý puding (treba miešať naozaj intenzívne, aby sa vám neurobili hrčky). Pridám rum a horúcim pudingom (pomocou lyžičky) naplním upečené kolieska, pozor na prsty :). Plním dosť nahrubo, dávam aj 1/2cm vrstvu pudingu. Treba plniť pomerne svižne, aby puding nevychladol. Vrchné koliesko iba zľahka priložím na puding a nechám celé vychladnúť. Keďže plním dosť nahrubo, zvyčajne mi pudingová plnka nevystane na všetky upečené kolieska, zvyšné potom naplním slivkovým lekvárom. Po vychladnutí omáčam v čokoládovej poleve.
Pudingová plnka s vaječným likérom: Robím rovnako ako pudingovú plnku.
Čokoládová poleva: V hrnci na miernom ohni rozpustím 100% stužený tuk, pridám na malé kúsky nalámanú čokoládu a preosiate kakao a všetko na miernom ohni rozpustím do hladka. Polevu nechám trochu povychladnúť a omáčam v nej naplnené kolieska. Čokoládu na kolieskach nechám trochu zatuhnúť (nie celkom, aby ozdoby držali) a ozdobím ich marcipánovými ozdobami (nie je nutné, nemusíte zdobiť ničím).
Poznámka: Medovníky naplnené pudingovou plnkou nie sú vhodné na dlhé skladovanie, odporúčam skladovať v chladničke a čo najskôr zjesť. So slivkovým lekvárom sú trvanlivejšie. Množstvo cukru v náplni si môžete prispôsobiť svoje chuti (ubrať/pridať).
Za tento recept ďakujeme úžasnému blogu RECEPTY Z MOJEJ KUCHYNE A ZÁHRADY, kde nájdete viac mňamiek!
Originál recept TU
reklama: