Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dolky alias Lievance

Kuchyňa:
Chod:
reklama:
Dscn8543.jpg
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min

Kysnuté lievance, po našom „dolky“ … neviem prečo, ale takto sa u nás odjakživa volajú klasické kysnuté lievance. Nazýva ich takto moja starká (to je po našom babka), moja mama, moja svokra a budem ich takto zrejme už navždy volať aj ja 🙂 Že prečo? No lebo 🙂

Cesto na dolky/lievance robievam vždy „od oka“, ale keďže som ich chcela dať aj na blog pokúsila som sa suroviny exaktne zmerať.

Suroviny

  • 2 veľké domáce vajcia
  • 500ml mlieko
  • 500ml voda
  • asi 800g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 4 lyžice cukru
  • 1 kocka droždia (42g)
  • olej, lievancová panvica
  • džem, ovocie

Postup

Najskôr si urobím kvások. Mlieko (cca 100-150ml) zohrejem v malom hrnčeku na „vlažno“, pridám lyžicu cukru, rozdrobím droždie a chvíľu počkám, až sa urobí kvások.

Do väčšieho hrnca dám vajcia, múku, zvyšný cukor, vylejem kvások a spolu so zvyšným mliekom (a vodou) a vypracujem (vyšlahám) redšie lievancové cesto. Nemalo by byť zase veľmi riedke, pretože kysnutím ešte zredne. Ak sa vám zdá riedke prisypte trochu múky, ak husté prilejte vodu/mlieko.

Cesto nechám dobre vykysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem a na panvici smažím (pečiem) lievance/dolky najskôr z jednej strany, potom dolku/lievanec vidličkou obrátim a dosmažím (opečiem) aj z druhej strany. Aj keď mám teflonovú nelepivú panvicu, pred každým ďalším lievancom priehlbinku jemne vymastím olejom. U nás sa teplé dolky/lievance zlepujú džemom a pocukrujú. V lete sú najlepšie s čerstvým drobným ovocím, v zime iba s džemom.

Poznámka:

Keďže cesto robievam zvyčajne „od oka“, robím to takto: najskôr urobím v hrnčeku kvások, do väčšieho hrnca dám dve vajcia, cukor, prisypem zo sáčku cca 3/4 kg múky (cca 750g), 1 liter tekutiny (voda + mlieko) a vykysnutý kvások. Vyšlahám a potom podľa potreby doladím hustotu cesta, buď prisypem múku alebo prilejem tekutinu, kým nedosianem typické lievancové cesto. Ak máte maličké kupované vajíčka, môžete dať aj tri.

Dscn8589.jpg

Za tento recept ďakujeme úžasnému blogu  RECEPTY Z MOJEJ KUCHYNE A ZÁHRADY, kde nájdete viac mňamiek!

Originál recept TU

Dscn8518.jpg
reklama:
reklama:
reklama:

Priemerné hodnotenie receptu

(3.8 / 5)

33 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

72936 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.