Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako pripraviť silvestrovskú party

76c76f474b8e9045a82581698466e529.jpg
9
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

S týmto rokom sa môžete rozlúčiť usporiadaním silvestrovskej párty, na ktorú pozvete svojich najlepších priateľov. 

Party – znie to vskutku vznešene, ale žiadny strach. Zvládnete ju bez problémov pripraviť aj sami. A nemusí byť vôbec drahá. 

Aby však dobre dopadla, je najvyšší čas pripraviť si všetko do najmenších detailov.

Party!
  • Zaistite dostatok stolov a stoličiek. Ak budú chýbať, môžete si ich požičať napríklad od susedov, ak budú oslavovať koniec roka mimo domova.
  • Preverte, ako ste na tom s riadom. Požičať si ho možno od susedov, prípadne priamo od niektorého z hostí. Ako riešenie sa ponúka aj nákup papierového či plastového riadu na jedno použitie v niektorom supermarkete. Nie je síce tak estetické ako porcelánové, ale účel splní. A ešte ušetrí prácu s umývaním riadu.
  • Pre silvestrovskú party sa hodia bufetové stoly. Menu je potrebné premyslieť dopredu – jednohubky, šaláty, dezerty, mäso, údeniny a podobne.
  • Pamätajte na dostatok nápojov, to znamená pivo, víno, najskôr tiež tvrdý alkohol či miešané nápoje. Chýbať nesmú ani nealkoholické nápoje, káva a čaj.
  • Ak chcete zachovať bontón, začnite welcome drinkom čiže pohárikom na privítanie. Hodí sa dezertné víno alebo sekt.
  • Jednotlivé chody servírujte s dostatočným časovým odstupom a hlavne v menších porciách. Vhodné sú teda skôr ľahšie jedlá.
  • Pokojne vyskúšajte aj niečo neobvyklé.
  • Pripraviť môžete aj netradičné chuťovky. Skúsiť môžete varenú zelenú špargľu, ktorú zamotáte do parmskej šunky.
  • Menu môžete pripraviť aj z bežných, lacnejších surovín. Jednohubky s maslom, klobásou a uhorkou či pekne ozdobené chlebíčky s niektorou z obyčajných salám či syrov budú hosťom určite chutiť tiež. Na suroviny sa môžete zložiť s pozvanými priateľmi alebo sa vopred dohodnúť, že každý niečo prinesie.
  • Množstvo potravín a nápojov radšej o niečo nadsaďte. Nemôže vás stretnúť nič horšie, ako keď ešte pred polnocou dôjde víno či pečivo.
  • Veľa času s prípravou ušetríte nákupom hotových nátierok a šalátov. Sami potom pripravíte napríklad len jednu, špeciálne. A niečo môžu priniesť aj hostia.
  • Myslite aj na detaily, ako sú obrúsky alebo špáradlá. Nezabudnite nakúpiť výzdobu, napríklad svetelné reťazce, nafukovacie balóniky či pestré papierové girlandy.
  • Pripravte reprodukovanú hudbu, majte teda po ruke CD. Alebo budete chcieť premietať  filmy či fotografie zo spoločných akcií? Skontrolujte preto vašu domácu techniku, prípadne zájdite do požičovne pre plátno a projektor. A zaradiť môžete aj spoločenské hry.
  • O polnoci potom  príde na rad zábavná pyrotechnika. Tú môžu obstarať ale aj hostia. Rozhodne sa však nepúšťajte do odpaľovania niečoho, čo patrí len profesionálom.
  • Myslite na dopravu hostí domov. Pre tých, ktorí prídu autom, a napriek tomu budú piť alkohol, zistite telefónne číslo na drink taxi. V prípade potreby príde auto s dvoma vodičmi, z ktorých jeden odvezie hosťa v jeho aute bezpečne domov. Nezabudnite ani na číslo klasického taxi.
0e3fc50452453c084f5a985e0f66db36 fingerfood buffet party fingerfood.jpg

Čo nakúpiť?

Pred prípravou silvestrovskej party je dobré stanoviť si celkový rozpočet. Čo všetko je možné v supermarkete kúpiť, aby ste pohostili napríklad 10 ľudí a nezaplatili viac ako 100 eur?

* 2 fľaše sektu na prípitok

* 7 fliaš červeného či bieleho  vína

* 2 fľaše  tvrdého alkoholu

* 5 litrov nealko (džúsov alebo minerálnych vôd)

* 2 kg salám  (napríklad 70 dkg pražskej šunky, 30 dkg uhorskej salámy, 50 dkg šunkovej salámy a 50 dkg čabajky)

* 1 kg tvrdých syrov (napríklad eidam)

* 1 kg výberu ovocia na misu či do šalátu

* 1,5 kg zeleniny na šaláty

* 30 kusov pečiva

* 1 bochník chleba

*10 dkg kávy

* 5 sáčkov snacku (oriešky, chipsy, tyčinky)

* Olivy, mandle

*zákusky

Pri vyššom rozpočte je skladba podobná, len je možné nahradiť údeniny drahšími – napríklad sušenou parmskou šunkou, sviečkovicov a údeným lososom. Namiesto eidamu môžete kúpiť kozí syr, ovčí alebo syry s modrou plesňou . Z tvrdého alkoholu voliť whisky či koňak a z vín vyberať kvalitnejšie , prívlastkové alebo zahraničné.

Silv._2018.jpg

Jedlo je neodeliteľnou súčasťou každého večierka,ale pri večierku na ktorom sa podávajú aj nápoje, nemusíte jeho príprave venovať toľko času.Domáce chuťovky, pochúťky a jednoduché omáčky sú vhodnou voľbou.

Najlepšie bude ak sa rozhodnete podávať teplé aj studené chuťovky. Urobte ich radšej malé, aby sa dali zjesť na jedno až dve zahryznutia.Na niekoľko tanierov môžete pripraviť kúsky zeleniny a sladkosti, ale nieje to nevyhnutnosť.

Pri podávaní medzi chuťovkami nechajte na tanieri dostatok miesta , aby si hostia mohli pohodlne vybrať.Teplé a studené chuťovky podávajte na samostatných tanieroch.

2f4d6204bbe09b276bbb842eb12edea6.jpg

Čo by ste mali pripraviť

Podľa všeobecného pravidla by ste mali pripraviť :

Na dvojhodinovom večierku 6 – 8 chuťoviek na osobu

Na štvorhodinovom večierku 8 – 10 chuťoviek na osobu

Na večierku, ktorý trvá celú noc 10 – 12 chuťoviek na osobu

Pripravte jednoduché omáčky do ktorých si hostia môžu namáčať chuťovky, slané pečivo, lupienky či tortilly.

209025_omacky.jpg

Omáčka z pesta a jogurtu

Do bieleho jogurtu pridajte lyžičku omáčky pesto.

Syrová omáčka

Lyžičku  rozdrobeného plesňového syra napríklad Niva zmiešajte so smotanovým syrom alebo kyslou smotanou.

Pikantná rajčiaková omáčka

Hrnček paradajkovej omáčky (pretlaku) zmiešajte s lyžicou worcestrovej omáčky a lyžicou posekanej pažítky.

Lah201201 sektglaeser mit trauben.jpg

Nebuď na všetko sama

Rozdeľte si úlohy. Si možno hostiteľka, ale to neznamená, že všetko by malo ležať na tvojich pleciach. Ako budú hostia prichádzať, dávaj im úlohy. Kto bude chodiť otvárať? Kto bude odnášať prázdne tácky a nosiť z kuchyne nové? Kto sa postará o hudbu? Jedna jednoduchá úloha nikoho nezabije a tie sa nestrháš a party si užiješ.

Vyrob kartičky, ktoré bude mať každý pripevnený a bude z nich jasnú úlohu (DJ, videovrátnik, šéf kuchyne a pod.). Vďaka tomu nebudú všetci chodiť s každým problémom za tebou, ale bude im jasné, na koho sa priamo obrátiť.

Výber hostí

Môže sa stať, že máš medzi svojimi blízkymi dvojice alebo skupiny, ktoré sa nemusia. Ak chceš pozvať  rozhádané kamarátky alebo ex-páry, spýtaj sa vopred oboch, či im nevadí, že príde aj ten druhý. Nemalo by to pre nich byť nepríjemné prekvapko, ktoré zistia až vo chvíli, keď na oslavu dorazia. Počas večera občas mrkni, či sa bavia a nie je im na večierku nepríjemne. Pokojne choď a zoznám ich s niekým, koho zatiaľ nepoznajú.

Ef2cbfb08257c47ccab19349f07c83ec vati snaks.jpg

Nezabudni ani na ďalšie praktické stránky večera.

* Bude u teba niekto prespávať? Má kde a v čom? Nech si hostia prinesú vlastný spacák a pyžamo.

* Kto ti pomôže druhý deň s upratovaním? Naj kamoška určite aj na Nový rok priloží ruku k dielu.

* Kde budú rodičia a kedy prídu? Aby vás neprekvapili v najlepšom, alebo nevideli nehorázny neporiadok, ktorý po vás zostane. Čo keby zavolali vopred, ešte než sa vrátia.

* Kde sa dá zohnať jedlo, keď dôjde? Zisti, ktorá večierka bude mať otvorené a alebo kto rozváža pizzu aj o polnoci.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.