- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- torta
- Čokoládovo vanilková torta
Čokoládovo vanilková torta
- Kusov: 1
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 1:30 hod
ň
Suroviny
- 1 1/4 šálky polohrubej mky
- 0,5 šálky kakaa
- 1 lyžička sódy
- štipka soli
- 1 lyžička instantnej kávy
- 90 g masla izbovej teploty
- 1 1/4 šálky práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička vanilkovej esencie
- 225 ml bieleho jogurtu
- Odpaľované cesto:
- 1 vajce
- 40 g masla
- 50 ml vody
- štipka soli
- 50 g polohrubej múky
- Bavorský krém:
- 170 ml mlieka
- 1 žĺtok
- 50 g cukru
- 170 ml smotany na šľahanie
- 6 g želatíny
- 2 lyžice vody
- 1/2 vanilkového struku
- štipka soli
- Čokoládový krém:
- 2 žĺtky
- 135 g mliečnej čokolády
- 135 g tmavej čokolády
- 135 g bielej čokolády
- 450 ml + 200 ml smotany na šľahanie
- 16 g želatíny
- 4 polievkové lyžice vody
Postup prípravy
1. Krok
Predhrejeme si rúru na 180°C.V miske si zmiešame preosiatu múku, sódu a kakao.Pridáme aj instantnú kávu a štipku soli.
2. Krok
v inej miske si vymiešame mäkké maslo s cukrom do peny, potom pridáme vajcia jedno po druhom, a za každým poriadne prešľaháme. Pridáme aj vanilku. Nakoniec po častiach pridávame zmes múky, striedavo s jogurtom.
3. Krok
Cesto nalejeme do formy s priemerom 24 cm, do ktorej na dno si dáme papier na pečenie a vložíme do rúry kde pečieme korpus 30 - 40 minút. Kontrólujeme špajdlou..
4. Krok
Pripravíme si odpaľované cesto..Do hrnčeka dáme zovrieť vodu, pridáme maslo a soľ a keď sa voda začne variť a maslo sa rozpustí nasypeme múku a drevenou vareškou miešame lebo nám vznikne hustá kaša.Plameň stíšime a kašu miešame až kým sa nám nezačne odliepať od stien a dna hrnca.
5. Krok
Odpaľované cesto necháme trochu ochladiť a potom šľahačom vmiešame žĺtok a šľaháme až kým sa žĺtko úplne neprepojí s cesto a cesto zostane hladké a lesklé.Na plech si dáme papier na pečenie, a s cukrárskym vreckom , do ktorého sme dali cesto si na papier nastriekame dva kruhy s priemerom 15 cm a 6 cm.Cesto dáme do vyhriatej rúry a pečieme ho cca 20 - 25 minút.dvierka na rúre neotvárame.Po upečení necháme mierne vychladnúť a upečené kruhy rozrežeme ako keď idete plniť venčeky ..
6. Krok
Pripravíme si bavorský krém.Najskôr si zalejeme želatínu 2 lyžicami studenej vody a necháme ju napučať.Vanilkový lusk si rozrežeme a špičkou noža vyškriabeme ..Do hrnca dáme mlieko, štipku soli, vanilku, môžete dať aj celý lusk ktorý ste vyškriabali , a potom ho vyberiete . Rozvaríme a potom ochladíme asi na 50 °C.V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny a tenkým prúdom k nim prilejte mlieko.Stále popritom šľahajte.Potom dajte znova na oheň a varte do zhustnutia. Potom odstavíme a pridáme napučanú želatínu keď krém ochladne na cca 60°C.Poriadne premiešame.Necháme úplne vychladnúť.Smotanu na šľahanie vyšľaháme a pridáme ku krému a spolu zmiešame.
7. Krok
Krém dajte d cukrárskeho vrecka a naplňte ním naše kruhy.Môžete pridať ešte ovocie napríklad maliny, čučoriedky alebo jahody a kruhy uzatvoríme druhou polovicou.dáme ich do chladničky.
8. Krok
Čokoládová pena.Najskôr si zas dáme napučať želatínu v 4 lyžiciach vody.Potom si vyšľaháme 450 ml smotany na šľahanie do pevna a odložíme do chladničky.Potom si dáme 200 ml smotany rozvariť.Do smotany dáme všetky nalámané čokolády a premiešame kým sa čokoláda nerozpustí a nespojí potom pridáme želatínu a poriadne premiešame.Ak sa vám zdá byť čokoláda nie príliš teplá môžete ju ešte trochu prihriať v mikrovlnke. Potom pridáme žĺtka a vyšľaháme ale už len krátko..Nakoniec spojíme so šľahačkou a našľaháme do peny.
9. Krok
Na korpus si dáme polovicu čokoládovej peny..Potom dáme dva plnené kruhy z odpaľovaného cesta a zalejeme opäť čokoládovou penou.Tortu vložíme na noc do chladničky ..Potom prizdobíme podľa fantázie, napríklad s čokoládovými lupienkami alebo lístkami
Priemerné hodnotenie receptu
(4 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
7528 videní