- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- kysnuté
- Závin s makom, lekvárom a tvarohom
Závin s makom, lekvárom a tvarohom
- Kusov: 1
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 1:30 hod
- Varenie: 35min
- Hotové Za: 2:5 hod
Suroviny
- 250 g hladkej múky
- 20 g čerstvého droždia (3 g sušeného)
- 30 g cukru
- 125 ml mlieka
- 40 g mäkkého masla
- štipka soli
- kôra z citróna
- 1 žĺtok
- Maková plnka:
- 70 ml mlieka
- 75 g mletého maku
- 40 g medu
- 1 lyžica strúhanky
- Tvarohová plnka:
- 20 g masla
- 65 g cukru
- 1 vajce
- 200 g tvarohu
- 1 lyžica rumu
- 1 lyžica škrobu
- ďalej potrebujete:
- 150 g slivkového lekváru
- 1 žĺtok a trochu mlieka na potretie
Postup prípravy
1. Krok
Zmiešajte trochu múky s cukrom, kvasinkami pridajte kvasnice a vlažné mlieko..Prikryte a nechajte 15 minút nech kvasnice naskočia, potom pridajte zvyšné prísady a mieste cesto. Mieste asi 10 minút. Prikryte a umiestnite na teplé miesto a nechajte kysnúť 1-1,5 hodiny. Cesto by sa malo zvýšiť objem dvakrát. Zatiaľ si pripravte plnky.
2. Krok
Mlieko s makom a medom uveďte do varu, odstráňte zo sporáka, zakryjte a nechajte stáť 30 minút, aby bol mak dobre napučný. Potom pridajte 1 lyžicu strúhanky a premiešajte.
3. Krok
Samostatne premiešajte teplé maslo s tvarohom, cukrom, vajcom, pridajte rum a škrob, dobre premiešajte.
4. Krok
Cesto po nakysnutí vyvaľkajte do obdĺžnika s hrúbkou 3 mm a preneste ho na plech, ktorý si vyložíte papierom na pečenie. Radím vám, aby ste to urobili hneď, pretože neskôr, keď je závin už naplnený, môže sa vám trhať.
5. Krok
Cesto najskôr potrite lekvárom , potom makovou plnkou a nakoniec tvarohovou plnkou a zabaľte do závinu Nie príliš natesno! Nechajte stáť po dobu ďalších 30-40 minút, potom potrite zvrchu vajcom vyšľahaným v troche mlieka a pečieme pri 170°C asi 35 minút dozlatista. Nechajte vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1966 videní