- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Najjemnejšia plnená vianočka
Najjemnejšia plnená vianočka
- Kusov: 2
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 1:30 hod
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 2:20 hod
Suroviny
- 1 kg polohrubej múky
- 8 žĺtkov
- 50 g droždia
- 500 ml mlieka
- rum alebo rumová aróma
- 2 lyžice oleja
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
- 300 g cukru
- 200 g masla
- 1 lyžička soli
- 10 g hrozienok
- 1 prášok do pečiva
- Plnka:
- 250 g pražených mletých orechov
- 8 bielkov
- 3 lyžice kakaa
- 300 g cukru
Postup prípravy
1. Krok
Hrnček vlažného mlieka vylejeme do misky..Pridáme 3 lyžice múky kvasnce a lyžicu cukru..premiešame a necháme nech kvasnice naskočia.Ptom pridáme vaječné žĺtky, ostatný cukor soľ olej vanilkový cukor kôru a 100 g roztopeného masla.Prilejeme ostatné mlieko a prášok do pečiva a vymiesime hladké cesto.Do cesta môžete vmiesiť aj hrozienka.Cesto prelejeme ostatným roztopeným maslom,premiesime, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť..
2. Krok
Kým nám koláč kysne pripravíme si plnku.Vyšľaháme vaječné bielka s cukrom do snehu , pridáme kakao rum a mleté orechy.
3. Krok
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti..Každú časť rozvaľkáme a naplníme plnkou..Zvinieme do rolády.Potom môžete roládky buď to prepliesť , do vianočky, alebo do vrkoča a umiestnime na plech alebo pekáč ktorý si predtým vymastíme.
4. Krok
Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom v troche mlieka a posypeme kryštáľovým cukrom.takto necháme ešte 20 - 30 minút podkysnúť.
5. Krok
Plech vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 45 - 50 minút..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
3957 videní