Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vianočné perníčky: kedy ich upiecť, aby boli mäkké

Medovniky.jpg
8
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Škorica, klinčeky, aníz, zázvor a badián. 

Zhlboka sa nadýchnite. Cítite Vianoce? 

Už klopú na dvere, je teda najvyšší čas pustiť sa do perníkov, ktoré ozdobia ako slávnostný stôl, tak napríklad aj vianočný stromček.

Gingerbread cookies 473 mld108759_horiz.jpg

Pečenie perníkov má dlhoročnú tradíciu. Do našich krajín sa údajne dostali v prvej polovici 14. storočia. Boli obľúbené nielen pre nevšednú chuť, ale aj pre svoju trvanlivosť.

Základom je tzv. Perníkové korenie, ktoré dnes bežne zakúpite v obchodoch. Avšak si ho môžete pripraviť v mažiari sami.

Homemade gingerbread spices 1 e1449458299819.jpg

Perníkové korenie:

  • plná lyžička mletej škorice
  • 6 klinčekov
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 6  guličiek čierneho korenia
  • necelá lyžička mletého zázvoru (nie je nutné)
  • pol lyžičky anízu
  • väčšia hviezdička badiánu

Všetko korenie rozdrvte v mažiari a následne do neho pridajte ešte trochu nastrúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna.

Easy paleo gingerbread cookies 11 of 21.jpg

Recepty na perníčky

Receptov na perníkové cesto je veľa a väčšinou platí, že sa s ich pečením musí začať v prvom adventnom týždni, aby stihli do Vianoc zmäknúť. Trochu iné je potom cesto na perníčky, ktorými si chcete ozdobiť vianočný stromček alebo napríklad vianočný stôl. Najmä u detí je obľúbený upečený betlehem alebo vianočný stromček.

Tradičné perníčky, ktoré potrebujú odležať

  • 1 kg hladkej múky
  • 360 g práškového cukru
  • 5 vajec
  • 12 lyžíc medu
  • 5 lyžíc masla alebo iného tuku
  • 3 lyžice kakaa na pečenie
  • 3 lyžice rumu
  • 2 kypriace prášky
  • lyžica perníkového korenia

Najprv zmiešajte všetky sypké ingrediencie a potom do nich postupne pridajte všetko ostatné. Vykrojené medovníčky dajte piecť do rúry predhriatej na 180 ° C.

Do medovníkového cesta môžete pridať napríklad aj mleté ​​orechy.

Gingerbread men 2 1200x871.jpg

Perníčky ako dekorácia

Perníky, ktoré sú určené na stromček alebo na prípravu ďalších dekorácií, musia byť tvrdšie. Preto sa pripravujú z trochu iného cesta.

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g medu
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 celé vajce
  • 2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
  • 2 kávové lyžičky perníkového korenia
  • štipka vody

Najprv varte cukor s vodou, následne pridajte med a nechajte vychladnúť. Postupne primiešajte zmes sypkých ingrediencií a na záver vajcia. Všetko dôkladne prepracujte. Cesto nechajte minimálne dve až tri hodiny odpočívať v chladničke.

Pri vykrajovanie nezabudnite urobiť do celých tvarov dieru pre pretiahnutie stuhy, aby ste potom mohli perník zavesiť na stromček.

Vykrojené kúsky dajte piecť asi na osem minút do rúry predhriatej na 170 ° C.

Diet nutrition_recipes_ginger cookies_2716x1810_000078035111 1024x768.jpg

Perníček hneď po upečení mäkký

Nestihli ste upiecť medovníčky v predstihu? Vyskúšajte recept na mäkké perníčky, ktoré môžete servírovať prakticky ihneď po vychladnutí. Niekto ich má dokonca radšej než perníčky tvrdé.

  • 400 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 100 g tuku
  • 2 lyžice rozpusteného medu – s medom opatrne, ak by ste ho pridali viac, perníčky by nemuseli zmäknúť!
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 1 lyžička sódy bikarbóny

Najprv vyšľahajte vajcia s cukrom a tukom. Postupne pridajte aj zvyšné ingrediencie a vypracujte cesto.

Vykrojené medovníčky dajte piecť do rúry predhriatej na 180 ° C.

Tip pri príprave cesta: Perníčky zostávajú po upečení hladké, ak sa robia z odpočinutého a veľmi dobre premieseného cesta..

Vegan gingerbread men.jpg

Zdobenie medovníčkov

Zdobenie môže byť úplne jednoduché, alebo môžete naopak popustiť uzdu fantázii a vytvoriť skutočné umenie.

V tom prípade je základom ani nie moc riedka, ani nie moc tuhá poleva. Mala by byť vláčna z varešky alebo lyžice zľahka odkvapkávať.

Použiť môžete buď klasickú

Bielková poleva

1 bielok

20 dkg práškového cukru a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy,

alebo

Citrónová poleva

100 g práškového cukru zalejte lyžicou horúcej vody a pokvapkajte dvoma lyžicami citrónovej šťavy. Citrón môžete nahradiť rumom v rovnakom množstve.

Tipy pri zdobení perníkov:

  • Ak je poleva moc riedka, pridajte cukor.
  • Ak je poleva moc hustá, opatrne pridajte teplú vodu.
  • Polevu treba trieť dlho a dohladka. Lepšie ručne, aby v nej nebolo moc vzduchu.
  • Zdobte ihneď po príprave polevy. Poleva by nemala pred použitím na povrchu uschnúť.
  • Lepšie zdobiť až niekoľko dní po upečení, poleva sa nelúpe a nepraská
  • Namiesto zdobiček môžete použiť aj bežné mikroténové vrecko. Stačí odstrihnúť roh.
  • Cukor do polevy dvakrát preosejte, bude potom hladšia.
  • Nemusíte sa uspokojiť len s bielou farbou, ak do polevy pridáte potravinové farbivo alebo šťavu. Napríklad keď nahradíte citrónovou šťavu šťavou z vytlačeného kiwi (3 lyžice), docielite zelenú farbu. Ružovú vám vytvoria tri lyžice malinového sirupu.
  • Pri lepení u chalúpok a stromčekov sa používa hustá poleva zafarbená kakaom.
  • Zmesi na potieranie kvôli „dofarbeniu“ je najlepšie rozmixovať a precediť, aby nezostali hrudky.
  • Nechajte polevu na perníčkoch poriadne zaschnúť.

Gingerbread house fb e1537910896809.jpg

Jednoduché zdobenie

Medovníčky nemusia byť maľované, stačí, keď je ešte teplé z rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom. Budú krásne lesklé.

Do rozšľahaného vajíčka môžete pridať potravinárske farbivo. Tým získate napríklad červené, žlté alebo zelené medovníčky.

Prípadne ich môžete po upečení namočiť do pripravenej polevy (práškový cukor s rumom), ktorá po stvrdnutí ľahko popraská a výsledný efekt pripomína inovatku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.