- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Vianočný punč podľa receptov našich babičiek ale aj zo sveta
Vianočný punč podľa receptov našich babičiek ale aj zo sveta
Liter rumu, liter červeného vína … alebo oslávte šťastné a veselé s Babičkiným „červeným punčom“.
Punč mám spojený s atmosférou vianočných trhov a rozsvieteného vianočného stromčeka na námestí, ale tento rok si ho pripravím aj doma.
Punčov je mnoho variantov, sú teplé i studené, zabijácke i nealkoholické, všetky však lákajú na ochutnanie. Patrí totiž neodmysliteľne k vianočnej atmosfére. Pokiaľ chcete aj vy tento rok prekvapiť domácim punčom, máme pre vás zaručený recept!
Punč
Do porcelánovej nádoby sa dá štvrť litra rumu, šťava z 1 citróna a 4 pomarančov, ¼ kg cukru a nechá sa všetko na teplom mieste stáť. V inej nádobe sa sparí v litri vody 2 dkg dobrého čaju, nechá sa chvíľu stáť, potom sa vleje na misu s cukrom a šťavou, premieša sa a hneď podáva. Na stôl sa môže ešte postaviť fľaštička s rumom.
Červený punč
1/2 kg cukru spolu s tromi nakrájanými citrónmi, sa zaleje litrom rumu, litrom červeného vína, postaví sa na platňu a mieša, až príde skoro do varu, potom sa prileje 1 liter vriacej vody, šťava z 3 citrónov, ešte sa chvíľu mieša a hneď horúci sa podáva na stôl. Ešte sa podľa potreby rozriedi do pohárov vodou.
Slovenská verzia
U nás sa do punču z červeného či bieleho vína pridáva trocha rumu a cukru, plátky pomaranča alebo citróna či jabĺčka, hrozienka, oriešky a škorica s badiánom. Je rovnako populárny ako klasický »svařák«.
Nemecká verzia
Vianočné trhy si bez neho nemožno predstaviť. Býva to zmes niekoľkých ovocných štiav s prídavkom vína či liehoviny, ale variabilita punču je obrovská. Nájdete aj punč s jahodovou príchuťou a šľahačkou, punč s horiacim rumom, punč s Baileys, s tequilou či vodkou, punč s orechmi, s vaječným koňakom, dokonca aj punč s Absinthe.
Punč vo svete
V Karibiku sa punč pije pred jedlom, v Kórei je tradičným punčom sudžeonggwa
zo sušeného kaki, škorice a zázvoru. V Mexiku sa zase podáva »agua loca« ( »bláznivá voda«), sladký punč z fermentovanej cukrovej trstiny, mezcalu či tequily zmiešané s »Aguas frescas«.
Punč s čiernym čajom
Budete potrebovať (na 4 šálky):
- 300 ml pomarančového džúsu
- 300 ml grapefruitového džúsu
- 200 ml uvareného čierneho čaju
- 5 cl calvadosu
- klinčeky, škoricu, 1 pomaranč,
- cukor podľa chuti.
Postup:
Zahrejte obaja džúsy, čaj, calvados, cukor a škoricu tesne pod bod varu. Do čajového sitka vloží niekoľko klinčekov a nechajte v kastróliku minimálne 5 minút lúhovať. Korenie vyberte a nápoj rozlejte do pohárov alebo šálok. Taktiež môžete pridať aj najemno roztlačenou dužinu z pomaranča a grapefruitu.
Pomarančový punč
0,5 l červeného vína
0,5 l pomarančového džúsu
1 čerstvý pomaranč
4 hviezdičky badiánu
2-3 celej škorice
cukor na dochutenie
Víno vo väčšom nerezovom hrnci zvaríme spoločne s džúsom a korením. Po krátkom prevarení odstavíme a dochutíme cukrom, aby nebol príliš kyslý. Doplníme a ozdobíme punč plátkami pomaranča, ktorého kôru najskôr dôkladne umyjeme a potom plátky naaranžujeme na okraje pohárov. Punč chutí ešte lepšie, keď použijeme namiesto pomarančového džúsu čerstvo vytlačenú šťavu z pomarančov.
Cherry punč
Na 1 pohár cherry punču
- 1 lyžica zaváraných višní,
- 50 ml čerešňovice
- 2- 3 lyžice šťavy z kompótu,
- 100 – 150 ml vody
- cukor podľa chuti.
Do pohára dáme višne. Čerešňovicu, šťavu z kompótu a vodu privedieme do varu a nalejeme na višne. Podľa chuti osladíme a ihneď podávame. Pohár môžeme ozdobiť višňou obalenou v kryštálovom cukre, lístkom mäty a špirálkou z citróna. A cherry punč je na svete
Fínsky punč
Na fínsky punč potrebujeme:
- 250 ml bieleho vína
- 250 ml červeného vína
- 250 ml vody
- 50 ml vodky
- 20 ml citrónovej šťavy
- 120 g cukru kryštálu
- 1 ks citrónu.
Príprava: Cukor rozpustíme v teplej vode, pridáme biele a červené víno a sprudka zohrejeme. Ihneď po odstavení z ohňa pridáme vodku a šťavu z citrónov. Fínsky punč podávame v nahriatych pohároch, do každého pridajte koliesko alebo dve citróna.
Anglický zázvorový punč
Osviežujúci vianočný nápoj s ľahko pálivým podtónom čerstvého zázvoru, prevoňaný škoricou . Taký je anglický zázvorový punč, ktorý si určite obľúbite už po prvom ochutnaní.
- 5 cm čerstvého zázvoru
- jeden kúsok škorice
- kôra zo stredne veľkého pomaranča
- 4 lyžice trstinového cukru
- 1 PL citrónovej šťavy
- 400 + 200 ml vody
- 1 lyžica sypaného čierneho čaju
- 100 ml sherry
Čerstvý zázvor olúpeme a nakrájame na tenké prúžky. Tie spolu s čerstvou pomarančovou kôrou, škoricou a trstinovým cukrom vhodíme do 400 ml vody a päť minút povaríme.
Medzitým si z 200 ml vody a sypaného čaju pripravíme silný čajový extrakt. Scedíme hotový čaj aj zázvorový základ a oboje zmiešame v dostatočne veľkom džbáne.
Pridáme citrónovú šťavu a sherry – dobre premiešame. Ihneď servírujeme.