- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Makový koláč s bielkovým snehom
Makový koláč s bielkovým snehom
- Kusov: 1
- Porcií: 18
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 250 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 120 g masla
- 2 žĺtky
- štipka soli
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 - 3 lyžičky kyslej smotany
- Plnka:
- 300 g mletého maku
- 200 g cukru
- 3 dl mlieka
- 2 žĺtka
- kôra z jedného citróna
- 2 jablká ( olúpané a nastrúhané)
- 2 lyžice strúhanky
- Bielková pena:
- 4 bielka
- 200 g kryštál cukru
- 1 lyžica práškového cukru
- ďalej potrebujete:
- 3 - 4 lyžice brusnicového džemu
Postup prípravy
1. Krok
Pripravíme si plnku..Dáme variť mlieko s cukrom, potom pridáme mletý mak a keď sa začne variť odstavíme.Necháme vychladnúť a potom pridáme žĺtka , strúhané jablká, citrónovú kôru a strúhanku..
2. Krok
Cesto pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií a vymiesime ho..Potom ho vyvaľkáme na veľkosť plechu 25 x 35 a prenesieme na plech vyložený s papierom na pečenie.Plech vložíme do predhriatej rúry na 180°C a zapečieme 6 - 8 minút.
3. Krok
Koláčik vyberieme z rúry, potrieme džemom a navrstvíme makovú plnku..Tú uhladíme a vložíme nazad plech do rúry a pečieme 15 minút..
4. Krok
medzitým si pripravíme bielkový sneh..vyšľaháme bielka so štipkou soli a potom pridávame kryštalový cukor a šľaháme kým sneh nieje veľmi pevný.
5. Krok
Po 15 minútach pečenia opäť vyberieme plech a navrstvíme na makovú plnku sneh ktorý posypeme práškovým cukrom..Znovu vložíme do rúry a pečieme kým sneh nieje svetložltý..Po upečení necháme úplne vychladnúť a až potom nakrájame na porcie.
Priemerné hodnotenie receptu
(4 / 5)
4 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
4479 videní