- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Zálievky na šaláty: od jogurtovej po medovú
Zálievky na šaláty: od jogurtovej po medovú
Ak vás omrzel váš obvyklý šalát s dresingom z olivového oleja a kvapkou balzamikového octu, nemusíte hneď vymýšľať nový šalát! Skúste nový dresing. Máme pre vás na výber tri zálievky, ktoré zrejme poznáte, a tri neobvyklé.
Zálievky na každý deň
Tradičné zálievky na šaláty majú väčšinou ako základ olivový alebo iný olej, ktorý sa zmieša s citrónovou šťavou, octom alebo vodou. Zo zmesi oleja a vody vznikne emulzia, jemná hladká tekutina. Do tej potom môžete pridať korenie, bylinky, cesnak alebo cibuľu. Pritom medzi úplne najjednoduchšie patrí vinaigrette.
Octová zálievka Vinaigrette
Tradičná francúzska zálievka ochutí zelené šaláty, ale použiť ju môžete aj na bagetu alebo sendvič namiesto masla.
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžčka soli
- 2 lyžice vínneho octu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1/2 hrnčeka olivového oleja
Domáca majonéza
- 2 žĺtka
- 200 ml olivového oleja
- 2 lyžice horčice
- citrónová šťava
- štipka cukru
- štipka soli
Vložte všetky suroviny do vysokého pohára a tyčovým mixérom je pomaly rozšľahajte, zdvíhajte ho zo dna nahor.
Ak nemáte výkonný mixér, prilievajte olivový olej postupne a vždy počkajte, až sa dávka oleja zapracuje.
Jogurtová zálievka
Táto zálievka je osviežujúca, ľahká a zdravá vďaka obsahu prospešných baktérií..
- 1/2 hrnčeka bieleho jogurtu
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica vínneho octu
- mleté čierne korenie
- soľ
Do jogurtovej zálievky môžete nasekať bylinky, napríklad pažítku, kôpor a tiež najemno pokrájanú šalotku alebo cesnak.
Zálievky 3x inak
Zálievky môžeme obzvláštniť napríklad syrom, ančovičkami, olivami alebo napríklad medom. Vyskúšajte napríklad medovú zálievku na ovocný šalát alebo pravý dresing pre Caesar šalát, na ktorý využijete ančovičky alebo kapary. Práve šalátové zálievky sú možnosťou, ako experimentovať s menej známymi surovinami alebo skúšať nezvyčajné kombinácie.
Syrový dressing
- 1 hrnček nivy rozdrobenej na kúsky
- 1/2 hrnčeky kyslej smotany
- 3 lyžice majonézy
- 3 lyžice citrónovej šťavy
V miske si roztlačíme nivu, premiešame ju s kyslou smotanou, majonézou citrónovou šťavou. Podľa chuti osoľte a okoreňte..
Dresing pre šalát Caesar
- 3 ks sardely
- 3 strúčik cesnaku
- citrónová šťava
- 2 lyžice vínneho octu
- 1 lyžica horčice
- 1/2 šálky olivového oleja
- 1/2 šálky parmezánu
- mleté čierne korenie
- soľ
Sardely , cesnak a mleté čierne korenie rozdrvte v mažiari.Tekuté ingrediencie vyšľahajte až kým sa nespoja.Pridajte parmezán a dochuťte soľou..
Ovocný šalát s ľahkou zálievkou
- 1 kelímok jogurtu
- 1/2 hrnčeka medu
- pomarančová šťava
- citrónová kôra
- 1 menší červený melón alebo žltý
- jablko
- jahody
- hrozno
Ovocie nakrájame na kocky a premiešame so sladkou zálievkou pripravenou zmiešaním jogurtu medu a pomarančovej šťavy..Jemne ochutíme citrónovou kôrou…
Grécky jogurtový dressing
- 3/4 šálky bieleho gréckeho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku, pretlačený alebo 1 čajová lyžička cesnakového prášku
- 1/4 šálky čerstvej nasekanej petržlenovej vňate alebo 1 lyžicu sušenej petržlenovej vňate
- 1/4 strednej cibule, nakrájané na drobné kocky
- 2 lyžice čerstvej mladej pažítky alebo 1 polievková lyžica sušenej pažítky
- 1 lyžička soli
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 2 čajové lyžičky dijonovej horčice
- Šťava z 1/2 citróna (asi 2 lyžice)
- 1/4 pohára-1/2 pohára cmaru
Všetky ingrediencie skombinujte v nádobe s pevným viečkom, pretrepte, až kým sa všetko neprepojí. Prípadne môžete všetky suroviny zmixovať pulzovým mixérom do hladka.
V chladničke nechajte aspoň 30 minút, najlepšie 2 hodiny pred podávaním..
Skladovať môžete vo vzduchotesnej fľaši alebo nádobe v chladničke až týždeň.