- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Ryžový nákyp s ovocím
Ryžový nákyp s ovocím
- Kusov: 1
- Porcií: 5
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 700 g guľatozrnnej ryže guľatej Mánya
- 1 l mlieka
- 250 g masla
- 6 vajec
- 3 vanilkové cukre
- 300 g práškového cukru
- citrónová kôra
- ovocie podľa chuti (marhule, višne, broskyne, jahody)
- mletá škorica alebo škoricový cukor
- štipka soli
Postup prípravy
1. Krok
Umytú ryžu guľatu Mánya, uvaríme asi v 800ml vody do polomäkka. Pridáme vanilkový cukor a za stáleho miešania tiež mlieko a štipku soli. Pracujeme na najmenšom plameni, aby ryža guľatá Mánya neprihorela. Varíme, kým sa ryža guľatá Mánya v mlieku uvarí na redšiu kašu. Potom ju dáme vychladnúť.
2. Krok
Pri ochladzovaní ryže guľatej Mánya ju občas premiešame, aby hmota príliš nestuhla. Žĺtky s 200 g cukru a citrónovou kôrou vyšľaháme do peny a pridáme zmäknuté maslo asi 200 g . Potom zmes vmiešame do ryže guľatej Mánya...
3. Krok
Na vymastený a strúhankou vysypaný pekáč nalejeme polovicu pripravenej hmoty a rozotrieme rovnomerne stierkou. Pridáme ovocie podľa chuti posypeme buď škoricovým alebo vanilkovým cukrom. Na ovocie nalejeme druhú vrstvu pripravenej ryžovej hmoty a povrch uhladíme stierkou.na vrch dáme kúsky z masla ktoré nám zostalo a môžete posypať trochou škorice..
4. Krok
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C asi 40 minút. Kým sa nákyp pečie, ušľaháme vo väčšej miske veľmi tuhý sneh z bielkov spolu so 100 g práškového cukru..
5. Krok
Po 40 minútach pečenia plech z rúry vyberieme a na horúci preložíme z misky vyšľahaný sneh. Rozotrieme ho po celej vrstve nákypu a dáme ešte naspäť do rúry piecť asi na 10 minút, no teplotu znížime na 160°C.
6. Krok
Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a môžete preliať ovocnou šťavou...
Priemerné hodnotenie receptu
(4 / 5)
8 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
5023 videní