- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Orechovo makový zákusok s višňami
Orechovo makový zákusok s višňami
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- Cesto:
- 120 g mletého maku
- 120 g mletých vlašských orechov
- 120 g práškového cukru
- 6 bielkov
- 2 žĺtky
- Ovocná vrstva:
- 500 g čerstvých alebo mrazených višní bez kôstky
- 100 g cukru
- 10 g kukuričného škrobu + 2 lyžičky
- lyžička vody
- 5 g želatíny + 3 lyžice vody
- Žltý krém:
- 4 žĺtky
- 100 g cukru
- 2 vanilkové cukre
- 500 ml mlieka
- 1 vanilkový alebo smotanový puding
- 30 g kukuričného škrobu
- 125 g masla
- šťava z jedného citróna
- Poleva:
- 100 g bielej čokolády
- 250 ml smotany na šľahanie
- 5 g želatíny
- 3 lyžice vody
- na dekoráciu:
- mandľové lupienky
- čerstvé višne
Postup prípravy
1. Krok
Maslo by malo mať izbovú teplotu..1 Balík želatíny si rozdelíme na dve časti a každú časť si dáme do pohára z vodou, zalejeme 3 lyžicami vody a necháme napučať..
2. Krok
pripravíme si krém.Žĺtky si vyšľaháme v troche mlieka, potom pridáme asi 100 ml mlieka, škrob a puding a poriadne vymiešame..ostatné mlieko si dáme variť spolu s cukrom aj s vanilkovým cukrom, a keď sa varí primiešame pudingovú zmes a uvaríme hustý pudingový krém..Po odstavení prikryjeme fóliou a necháme takto úplne vychladnúť..
3. Krok
pripravíme si aj ovocnú vrstvu..Višne s cukrom si dáme do hrnca variť..V troche vody si rozmiešame škrob a keď sa višne varia primiešame škrob a uvaríme hustú kašu..Tú necháme mierne vychladnúť a potom vmiešame napučanú želatínu a dobre premiešame.
4. Krok
Pripravíme si makovo orechovú piškótu..Zmiešame si v miske mak, orechy.Vyšľaháme bielka najskôr so štipkou soli, potom k nim postupne pridáme práškový cukor a ušľaháme tuhý sneh.Potom pridáme po jednom žĺtka a nakoniec vmiešame mak s orechami..
5. Krok
Na plech 20 x 30 si dáme papier n a pečenie a vylejeme zmes cesta ktoré zarovnáme..pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 20 - 25 minút..
6. Krok
Po upečení necháme piškótu troch vychladnúť..Potom ju vyklopíme , dáme dole papier na pečenie a vrátime ju nazad na plech..na piškótu následne rozotrieme višňovú vrstvu a zarovnáme.Dáme do chladničky na pár minút zatuhnúť..medzitým si dokončíme krém.
7. Krok
Puding ktorý sa nám vychladil vyšľaháme šľahačom..pridáme k nemu po kúskoch maslo, a citrónovú šťavu..Krém potom rovnomerne rozotrieme na višňovú vrstvu a dáme nazad do chladničky..
8. Krok
Nakoniec ci pripravíme polevu z bielej čokolády..Dáme si variť smotanu akeď je horúce odstavíme ju a pridáme k nej nalámanú čokoládu..potom poriadne rozmiešame do hladka a nakoniec pridáme rozpustenú želatínu a zas dôkladne premiešame..Polevu vylejeme na krém, a necháme takto poriadne zatuhnúť..Až po úplnom zatuhnutí nakrájame zákusok na porcie..Dozdobíme mandľovými lupienkami a višňami..
Priemerné hodnotenie receptu
(3 / 5)
3 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
3561 videní