- Mňamky-Recepty.sk
 - Recepty
 - zákusky
 - Orechovo makový zákusok s višňami
 
Orechovo makový zákusok s višňami
          - Kusov: 1
 - Porcií: 20
 - Čas Prípravy: 40min
 - Varenie: 30min
 - Hotové Za: 1:10 hod
 







Suroviny
- Cesto:
 - 120 g mletého maku
 - 120 g mletých vlašských orechov
 - 120 g práškového cukru
 - 6 bielkov
 - 2 žĺtky
 - Ovocná vrstva:
 - 500 g čerstvých alebo mrazených višní bez kôstky
 - 100 g cukru
 - 10 g kukuričného škrobu + 2 lyžičky
 - lyžička vody
 - 5 g želatíny + 3 lyžice vody
 - Žltý krém:
 - 4 žĺtky
 - 100 g cukru
 - 2 vanilkové cukre
 - 500 ml mlieka
 - 1 vanilkový alebo smotanový puding
 - 30 g kukuričného škrobu
 - 125 g masla
 - šťava z jedného citróna
 - Poleva:
 - 100 g bielej čokolády
 - 250 ml smotany na šľahanie
 - 5 g želatíny
 - 3 lyžice vody
 - na dekoráciu:
 - mandľové lupienky
 - čerstvé višne
 
Postup prípravy
1. Krok
Maslo by malo mať izbovú teplotu..1 Balík želatíny si rozdelíme na dve časti a každú časť si dáme do pohára z vodou, zalejeme 3 lyžicami vody a necháme napučať..
2. Krok
pripravíme si krém.Žĺtky si vyšľaháme v troche mlieka, potom pridáme asi 100 ml mlieka, škrob a puding a poriadne vymiešame..ostatné mlieko si dáme variť spolu s cukrom aj s vanilkovým cukrom, a keď sa varí primiešame pudingovú zmes a uvaríme hustý pudingový krém..Po odstavení prikryjeme fóliou a necháme takto úplne vychladnúť..
3. Krok
pripravíme si aj ovocnú vrstvu..Višne s cukrom si dáme do hrnca variť..V troche vody si rozmiešame škrob a keď sa višne varia primiešame škrob a uvaríme hustú kašu..Tú necháme mierne vychladnúť a potom vmiešame napučanú želatínu a dobre premiešame.
4. Krok
Pripravíme si makovo orechovú piškótu..Zmiešame si v miske mak, orechy.Vyšľaháme bielka najskôr so štipkou soli, potom k nim postupne pridáme práškový cukor a ušľaháme tuhý sneh.Potom pridáme po jednom žĺtka a nakoniec vmiešame mak s orechami..
5. Krok
Na plech 20 x 30 si dáme papier n a pečenie a vylejeme zmes cesta ktoré zarovnáme..pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 20 - 25 minút..
6. Krok
Po upečení necháme piškótu troch vychladnúť..Potom ju vyklopíme , dáme dole papier na pečenie a vrátime ju nazad na plech..na piškótu následne rozotrieme višňovú vrstvu a zarovnáme.Dáme do chladničky na pár minút zatuhnúť..medzitým si dokončíme krém.
7. Krok
Puding ktorý sa nám vychladil vyšľaháme šľahačom..pridáme k nemu po kúskoch maslo, a citrónovú šťavu..Krém potom rovnomerne rozotrieme na višňovú vrstvu a dáme nazad do chladničky..
8. Krok
Nakoniec ci pripravíme polevu z bielej čokolády..Dáme si variť smotanu akeď je horúce odstavíme ju a pridáme k nej nalámanú čokoládu..potom poriadne rozmiešame do hladka a nakoniec pridáme rozpustenú želatínu a zas dôkladne premiešame..Polevu vylejeme na krém, a necháme takto poriadne zatuhnúť..Až po úplnom zatuhnutí nakrájame zákusok na porcie..Dozdobíme mandľovými lupienkami a višňami..
Priemerné hodnotenie receptu
(3 / 5)
3 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
3878 videní