- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Sliezsky makový koláč s posýpkou
Sliezsky makový koláč s posýpkou
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:40 hod
Suroviny
- 500 g polohrubej múky
- 30 g kvasníc
- 250 ml mlieka
- 60 g cukru
- 80 g masla
- 1 vajce
- štipka soli
- trochu citrónovej kôry
- Plnka:
- 200 g mletého maku
- 250 ml mlieka
- 70 g cukru
- trochu citrónovej kôry
- 1 vajce
- štipka škorice
- Posýpka:
- 250 g hrubej múky
- 150 g cukru
- 170 g masla
Postup prípravy
1. Krok
Do misy si preosejeme múku..V strede urobíme jamku a rozmrvíme do nej kvasnice..pridáme cukor a zalejeme vlažným mliekom..Trochu zvrchu v jamke premiešame a necháme kvasnice naskočiť.
2. Krok
Po asi 10 - 15 minútach pridáme ostatné ingrediencie určené na cesto a vymiesime hladké pružné cesto..To prikryjeme utierkou a necháme 40 minút kysnúť na teplom mieste..Potom cesto dáme na plech ktorý si predtým vymastíme a roztiahneme ho po celom dne..
3. Krok
Plnku si chystáme kým nám cesto kysne..Zahrejeme mlieko..Do misky si dáme zomletý mak, a ten zalejeme horúcim mliekom..necháme ho napučať kým nevypije všetko mlieko..pridáme potom cukor, trochu škorice a nastrúhanú citrónovú kôru.Pridáme aj 1 vajíčko a dobre premiešame.Plnku potom rozložte na cesto rovnomerne..
4. Krok
Posýpku si pripravíme tak, že si vymiešame najskôr maslo s cukrom, a potom prisypávame múku , kým nám nevznikne drobenička..Tou posypeme povrch koláčika..
5. Krok
Koláčik vložíme do vyhriatej rúry na 190 °C a pečieme ho na spodnejšej mriežka cca 40 minút..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2159 videní