- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Marlenka za 30 minút
Marlenka za 30 minút
- Kusov: 1
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 10min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 30min
Suroviny
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g medu
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička sódy na pečenie
- štipka soli
- Krém:
- 600 g kyslej smotany 25% tuku
- 130 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 30 - 50 g vlašských orechov
Postup prípravy
1. Krok
najskôr si pripravíme medové cesto.. V menšom hrnčeku si rozpustíme maslo.Pridáme k nemu cukor a premiešame..pridáme med a zahrievame na malom plameni..
2. Krok
Akonáhle sa zmes začne variť, pridajte sódu a dobre premiešajte, stiahneme na minimálny plameň. Hneď ako sa pridá sóda, začne to veľmi ho peniť, zmes niekoľkokrát zväčší objem, to je normálne, práve takáto reakcia by sa mala začať. Zahrievame len minútu a za stáleho miešania.
3. Krok
Nalejte zmes medu do čistej misky a miešajte, aby rýchlejšie ochladla.Po ochladnutí nám vznikne akýsi medový karamel..
4. Krok
Teraz, jedno po druhom, pridajte 2 vajcia a dobre premiešajte s metličkou.
5. Krok
Pridajte malú štipku soli a v niekoľkých fázach pridáme preosiatu múku a cesto miesime. Naše cesto je nezvyčajné, nebudeme ho vaľkať, takže by sa cesto malo trochu liať..
6. Krok
Plech vyložíme s papierom na pečenie a cesto rozdelíme na 2 časti. Polovicu cesta rozotrieme na plech..cesto natierame stierkou rovnomerne.
7. Krok
Pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 7-8 minút, až do zlatohneda.Orežte okraje a rozdeľte plát na 3-4 obdĺžniky alebo štvorce podľa vašej predstavy Marlenky.
8. Krok
Rovnakým spôsobom pečieme aj druhý plát..
9. Krok
Odrezky z koláča položíme na plech a sušíme v rúre pri 180°C po dobu 5 až 10 minút, mali by byť celkom zhnednuté. Nechajte kúsky mierne vychladnúť, premiestnite ich do mikroténového vrecka a rozdrobte za pomoci valčeka. Môžete ho tiež rozdrviť rukami alebo nasekať v mixéri.
10. Krok
Odrobinky dáme do misky..V mixéri ale nie veľmi najemno nasekáme aj orechy a pridáme ich k mrveničke..
11. Krok
na prípravu krému požite kyslú smotanu s čo najvyšším obsahom tuku..vymiešame ju spolu s práškovým cukrom, pridáme aj vanilkový cukor..
12. Krok
krémom natrieme všetky vrstvy a pritláčame ich k sebe..Natrieme aj vrchný plát zvrchu a aj všetky boky..
13. Krok
Nakoniec celý koláč a aj boky obsypeme mrveničkou a dáme na niekoľko hodín do chladničky.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
13460 videní