- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Smotanový zákusok
Smotanový zákusok
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 45min
Suroviny
- Piškóta:
- 7 vajec
- 7 lyžíc cukru
- 5 lyžíc oleja
- 5 lyžíc polohrubej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- Sirup:
- 50 ml mlieka
- 2 lyžice cukru
- Krém:
- 7 žĺtok
- 200 g cukru
- 700 ml mlieka
- 5 lyžíc škrobu (zlatý klas)
- 300 g masla
- 150 g tmavej čokolády
- 1 vanilkový cukor
- Sušienková vrstva:
- 150 g maslových sušienok
- 50 ml mlieka
- 2 lyžice cukru
- Smotanová vrstva:
- 250 smotany na šľahanie
- 50 g strúhanej čokolády
- 1 vanilkový cukor
Postup prípravy
1. Krok
oddelíme si bielka od žĺtkov..Bielká vyšľaháme do peny so štipkou soli , potom postupne pridávame cukor a ušľaháme tuhý sneh..
2. Krok
Pridáme olej a premiešame stierkou..Potom zľahka primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a cesto dáme na plech vyložený s papierom na pečenie cca 25 x 35..
3. Krok
Pečieme v predhriatej rúru na 180°C asi 15 minút..piškótu necháme vychladnúť potom ju pokropíme mliekom v ktorom sme si rozpustili cukor..
4. Krok
pripravíme si krém..Najskôr vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny..Potom pridáme škrob..Pridáme vlažné mlieko a poriadne premiešame kým sa všetko neprepojí.
5. Krok
Zmes dáme na stredný plameň a za stáleho miešania varíme kým krém nezhustne.
6. Krok
keď je krém uvarený rozdelíme ho na dve rovnaké časti..do jednej pridáme 100 g masla a rozpustenú čokoládu..premiešame a prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme úplne vychladnúť.Ak chcete pridajte do krému pomarančovú esenciu alebo trochu nastrúhanej kôry z pomaranča..Po vychladnutí rozotrieme čokoládový krém na piškótu..
7. Krok
Maslové sušienky teraz budeme namáčať do mlieka v ktorom sme si rozpustili cukor a ukladáme ich na čokoládový krém.
8. Krok
Do druhej polovice krému tiež pridáme 200 g masla a vanilkový cukor..Poriadne premiešame kým sa všetko nespojí , prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
9. Krok
Krém rozotrieme na sušienkovú vrstvu..
10. Krok
nakoniec vyšľaháme šľahačku s vanilkovým cukrom, a natrieme ju na vrstvu krému..Dozdobíme strúhanou čokoládou.
11. Krok
Cez noc ,a lebo niekoľko hodín by mal koláčik pred podávaním postáť v chladničke..Potom ho nakrájame na porcie..
Priemerné hodnotenie receptu
(3.5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
3371 videní