- Mňamky-Recepty.sk
 - Recepty
 - zákusky
 - Medový zákusok s orechmi
 
Medový zákusok s orechmi
          - Kusov: 1
 - Porcií: 20
 - Čas Prípravy: 40min
 - Varenie: 40min
 - Hotové Za: 1:20 hod
 
Suroviny
- 150 g medu
 - 130 g mletých vlašských orechov
 - 450 g hladkej múky 00
 - 70 g masla
 - 75 g hnedého cukru
 - 2 vajcia
 - 25 ml rumu ako náhradu použite mlieko
 - 1 lyžička vanilkovej esencie
 - 1 lyžička jedlej sódy
 - štipka soli
 - múka na podsypanie
 - Krém:
 - 250 g mascarpone
 - 550 ml smotany na šľahnie
 - 1 lyžička vanilkovej esencie
 - Poleva:
 - 120 g bielej čokolády
 - 50 ml smotany na šľahanie
 - 50 g tmavej čokolády
 
Postup prípravy
1. Krok
Med vážime priamo v miske, v ktorej budeme miesiť. Pridajte dve celé vajcia, soľ a cukor. Miešajte, kým nevznikne pena. Pridajte mäkké maslo,a miešajte kým nie je dobre začlenené do krému, potom postupne pridajte mleté orechy, rozmiešajte špachtľou a jednu tretinu múky predtým zmiešajte s jedlou sódou. Pridajte rum a vanilkovú esenciu, potom zvyšok múky. Špachtľu necháme bokom a rýchlo miesime rukami cesto, ktoré sa stane homogénnym a dobre zaceleným, ale celkom mäkkým. Cesto vložíme mikroténového vrecka a necháme ho niekoľko hodín alebo aj celú noc v chladničke.
2. Krok
Na pracovnú dosku si dáme múku a cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti. Na doske si necháme iba jeden kus, s ktorým budeme pracovať, a ostatné zostanú v chladničke. z valčekom vyvaľkáme plát približne v rozmeroch 20x30 cm a hrúbke 3-4 mm. plát za pomoci valčeka prenesieme na nízky plech vyloženýs papierom na pečenie. Plát popicháme vidličkou po celom povrchu. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia asi 7-10 minút kým nezíska plát zlatohnedú farbu. Varovanie! Pláty môžu horieť rýchlo, ak nie sú pod dozorom. Tak isto pokračujeme so zvyšnými 3 kusmi cesta.
3. Krok
Kým nám pláty vychladnú pripravíme si krém..Najskôr si vyšľaháme šľahačku do tuha, Pridáme mascarpone a práškový cukor s vanilkovou esenciou.
4. Krok
Zákusok zostavte nasledujúcim spôsobom: Položte jeden plát na plech a naň rozotrite tretinu krému, ktorý uhladíte a prikryjete ďalším plátom.toto zopakujeme a posledný plát pritlačíme ..Zabalíme všetko do potravinárskej fólie a odložme do chladničky na niekoľko hodín najlepšie na noc.
5. Krok
Príprava polevy..Najskôr si rozpustíme bielu čokoládu. Zahrejeme smotanu a pridáme na kúsky nalámamnú čokoládu..necháme v teplej smotane 2 minúty a potom dobre rozmiešame..Nanesieme na povrch zákuska.Potom rozpustíme tmavú čokoládu a za pomoci kornútika urobíme čiary ktoré roztiahneme špáradlom.pracujeme rýchlo kým nieje biela čokoláda ztuhnutá..
6. Krok
necháme zatuhnúť a potom nakrájame na porcie.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1167 videní