Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Výborná Rebarbora je zdravá ale…….

Vyborna rebarbora je zdrava ale........jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
valika
reklama:

Rebarbora je zelenina viacerých tvárí – je veľmi zdravá a nebezpečná zároveň.

Preto je jej správna príprava veľmi dôležitá.

Až keď správne zaobchádzame s kyselinou šťaveľovou, ktorú rebarbora obsahuje, dokáže vaše telo využiť obsiahnuté zdraviu prospešné látky.

Sezóna rebarbory ​​je krátka, preto by sme sa práve v týchto dňoch mali vrhnúť na jej nákup či zber.

Pár zaujímavostí o rebarbore

Rebarbora prišla do Európy od Barbarov, z Číny a Mongolska.

 Na európskom kontinente ju začali pestovať Nemci a Angličania a od 18. storočia sa jej obľuba začala rozširovať aj do ďalších krajín.

Už pred viac ako tromi tisíckami rokov sa v Číne ujala ako potravina a o jej šírenie do celého sveta sa postarali Arabi.

Rebarbora prospešná pre naše zdravie

Rebarbora je cennou zeleninou hlavne pre veľký obsah vitamínov a minerálov.

Prečo je rebarbora zdravá?

  • je bohatá na kyseliny citrónovú a jablčnú
  • obsahuje vitamíny skupiny B (predovšetkým niacín, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú)
  • je zdrojom horčíka, fosforu, železa, jódu, draslíka a mangánu
  • rebarbora na seba viaže tuk, je účinná v boji s nadváhou
  • detoxikuje organizmus
  • je močopudná
  • podporuje metabolizmus
  • pomáha pri ochabnutosti čriev a zápche (prírodné preháňadlo)
  • posilňuje krvotvorbu, pokožku aj vlasy, aktivuje energiu buniek

Pozitívne účinky rebarbory ​​sú najsilnejšie v surovom stave, v upravenom stave väčšinu vitamínov bohužiaľ stráca.

Prečo je rebarbora nebezpečná?

Kontroverznou látkou, ktorú rebarbora obsahuje, je kyselina šťaveľová (oxálová).

Všeobecne sa hovorí o jej škodlivosti, niektoré štúdie uvádzajú, že táto kyselina priamo v tele porušuje iónovú rovnováhu vápnika a vápnik sa vďaka tomu z tela vylučuje.

 Vďaka obsahu kyseliny šťaveľovej by si rebarboru mali odpustiť ľudia trpiaci reumatizmom, dnou alebo obličkovými kameňmi.

 Rebarboru by rozhodne nemali konzumovať ľudia s problémami  obličiek, močovým mechúrom a ľudia majúci problémy so žalúdočnými kyselinami.

Opatrne tiež na podávanie deťom, tehotným a dojčiacim ženám.

Nakupujeme rebarboru

Rebarbora má svoju sezónu iba krátko, a to zhruba od polovice mája do polovice júna . Má to svoje odôvodnenie, od konca šiesteho mesiaca totiž v rebarbore prudko stúpa podiel kyseliny šťaveľovej a stáva sa tak nebezpečnú pre konzumáciu.

Pri zbere a kúpe myslíme na to, že sa jedia len stopky , nikdy nie listy, ktoré sú bohaté na kyselinu šťaveľovú od počiatku.

O zrelosti rebarbory ​​nerozhoduje výrazne červená farba stopiek, to záleží na odrode. Aj tie zelenkasté bývajú vhodné k ďalším úpravám.

Ako spracovať rebarboru

Z rebarbory sa pred úpravou musí odstrániť tuhá vlákna a šupky, ktorú jednoducho stiahneme ostrejším nožom.

Rebarbora sa obvykle upravuje tepelne, v niektorých zdrojoch sa uvádza, že  by sa nemala jesť surová a častejšie ako 2 – 3x týždenne.

Liečba pomocou rebarbory 

V liečbe sa používa koreň, nie stopky. Koreň rebarbory sa vyryje na jeseň, očistí sa, umyje a nakrájaný na kúsky sa usuší.

Koreň rebarbory sa užíva zväčša v podobe prášku, ktorý má schopnosť zastaviť hnačku (v malých dávkach) a naopak ako preháňadlo (vo väčších dávkach). 

Pri zápche užívame polovicu mocca lyžičky rozomletého usušeného koreňa, účinok nastáva po cca 8 hodinách.

Rovnako tak listy majú úplne opačné účinky. 

Pripravíme Ak z nich čaj, začnú sa nám tvoriť obličkové kamienky, pri použití listov zvonka na obklady naopak pomáhajú kamienky rozpúšťať.

Na obklad z listov pri obličkových kameňoch rozdrvíme listy rebarbory ​​valčekom, až trochu pustí šťavu. Potom je nahrejeme na panvici s trochou olivového oleja na čo najvyššiu teplotu, ktorú na koži znesieme, priložíme na oblasť obličiek a upevníme. Obklad z rebarbory ​​necháme pôsobiť cez noc.

Zdroj : https://ovoce-a-zelenina.zdrave.cz/rebarbora-zdrava-i-zivot-ohrozujici-zelenina/

Ponúkame vám zopár rebarborových receptov..:

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.