- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Kysnutý jablkový koláč s mrveničkou
Kysnutý jablkový koláč s mrveničkou
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 50min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 1 kocka droždia (42 g)
- 80 g cukru
- štipka soli
- 50 g masla
- 1 vajce
- Mrvenička:
- 200 g polohrubej múky
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1,5 lyžičky škorice
- Plnka z jabĺk:
- 2 kg jabĺk
- 90 g hrozienok
- šťava z 2 citrónov
- 50 g cukru
Postup prípravy
1. Krok
Kysnuté cesto si pripravíme tak, že si do misky v ktorej budeme cesto miesiť dáme múku..Do stredu urobíme jamku a rozdrvíme do nej droždie.Mlieko zahrejeme aby bolo vlažné a zalejeme ním droždie v jamke..posypeme trochou cukru a necháme kým droždie naskočí..10 - 15 minút.
2. Krok
Potom si rozpustíme maslo a začneme miesiť..Do cesta pridáme rozpustené maslo, zvyšné mlieko a cukor s vajcom a štipku soli..Všetko dôkladne premiesime hákom , až kým sa nám cesto neodliepa od stien misky.Takto necháme cesto prikryté utierkou na teplom mieste 45 minút kysnúť.
3. Krok
Nakysnuté cesto na pracovnej doske vyvaľkáme na veľkosť plechu a prenesieme ho na plech..
4. Krok
Jablková plnka: Jablká ošúpeme..Polovicu z nich nastrúhame na hrubom strúhadle, druhú polovicu nakrájame na tenké plátky.Jablká dáme do dvoch misiek, pokvapkáme ich citrónovou šťavou a posypeme cukrom..Do nastrúhaných jabĺk pridáme aj hrozienka.
5. Krok
n cesto najskôr navrstvíme plnku zo strúhaných jabĺk a na ne rozložíme plátky z druhej polovice ..Na jablká rozmrvíme mrveničku..
6. Krok
Koláčik pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 30 - 35 minút..Po upečení necháme vychladnúť..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1964 videní