- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Machuľa (kysnutý koláč)
Machuľa (kysnutý koláč)
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 1:30 hod
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 2:20 hod
Suroviny
- Kysnuté cesto:
- 400 g hladkej múky
- 1/2 kocky droždia
- 1 vajce
- 100 g cukru
- 50 g masla
- 150 ml mlieka
- Plnka:
- 1 kg tvarohu
- 180 g cukru
- 4 vajcia
- 1 citrón
- 1 vanilkový puding
- 1 brusnicový džem
- 250 g mletého maku
- 3 lyžice mletých mandlí
- 200 g čerstvých alebo zaváraných brusníc
Postup prípravy
1. Krok
Do misy si preosejeme múku do stredu urobíme jamku..Tam rozdrobíme droždie, pridáme 4 lyžice teplého mlieka a posypeme cukrom..necháme kvasnice naskočiť..
2. Krok
Rozpustíme si maslo, potom ho vmiesime do cesta, spolu so zvyšným mliekom, cukrom a vajíčkom..Vymiesime hladké elastické cesto , ktoré prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.
3. Krok
Po nakysnutí cesto vyvaľkáme na plech alebo ho natiahneme mokrými rukami..
4. Krok
predhrejeme si rúru na 180°C..Dohladka vyšľaháme tvaroh , s cukrom a s vajciami..Citrón umyjeme, kôru nastrúhame na jemnom strúhadle..Vmiešame kôru aj šťavu do tvarohu..Vmiešame aj pudingový prášok..
5. Krok
Tvaroh rozdelíme na 3 časti.:Do prvej vmiešame mletý mak.Do Ďalšej časti tvarohu pridáme brusnicový džem a mleté mandle..tretia časť zostane čistý tvaroh..
6. Krok
Na cesto ktoré nám na plechu kyslo potom ešte aspoň 15 minút vysypeme najskôr čerstvé brusnice, alebo mrazené..Potom po lyžiciach budeme na koláč dávať plnky..Striedavo ako machule..
7. Krok
Koláč potom vložíme do vyhriatej rúry kde ho pečieme asi 50 minút..
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
534 videní