- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Tie pravé Moravské koláče
Tie pravé Moravské koláče
- Kusov: 40
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 50min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:20 hod
História:
České a moravské koláče patrí k tomu najlepšiemu, čím tuzemská kuchyne prispela do svetovej gastronómie. České a moravské koláče sú klasikou slávnostnejších chvíľ. Ide o tradičné pečivo staré viac ako 200 rokov. Piekli sa väčšinou na veľké sviatky (Vianoce, Veľká noc …) alebo ku křtinám, či svadbám. V bohatých chalupách sa piekli aj v nedeľu.
Kulinárska mágia pripisovala koláčom silnú čarovnú moc. Babylončania je piekli na počesť bohyne Ištar v tvare ženských a mužských genitálií, aby si zaistili jej priazeň pre počatie synov.
U Slovanov znamenalo darovanie a prijatie koláče potvrdenie sľubu. A ak sa spoločne zjedol, potom aj uzavretie pokrvného bratstvo.
Dôležitá bola aj náplň. Čokoládový krém istil peniaze, broskyňový šťastie, jahodový lásku. Tvarohová plnka posilnila psychiku, maková zase plodnosť. Obľúbený mriežkový koláč vraj garantuje ochranu proti zlým duchom.
ZDROJ: http://www.moravskacukrarna.cz/historie.html
Suroviny
- 1 kg polohrubej múky
- 2 žĺtka
- 1 celé vajce
- 30 g kvasníc
- 6 lyžíc cukru
- štipka soli
- 2 dcl oleja
- 400 ml mlieka
- slivkový lekvár
- ochutený tvaroh
- Posýpka:
- 50 g hrubej múky
- 50 g práškového cukru
- 50 g masla
- hrozienka
Postup prípravy
1. Krok
Urobíme si kvások z mlieka a cukru a droždia.Počkáme kým nám kvasnice nevyskočia..Potom si vypracujeme kysnuté cesto.K polohrubej múke prilejeme kvások pridáme vajcia, soľ ,olej .Riadne premiesime ..
2. Krok
Necháme na teplom mieste kysnúť prikryté v dostatočnej veľkej mise.aspoň 45 minút.
3. Krok
Potom cesto premiestnime na pracovnú dosku a zjemna vyvaľkáme.Vykrajujeme kolieska ktoré potom prstami roztiahneme a naplníme lekvárom.Urobíme buchtičku a necháme podkysnúť.Potom každú jednu buchtičku roztlačíme prstami a do každého stredu s cukrárskym vreckom nastriekame tvaroh.
4. Krok
Na vrch ešte môžete dať hrozienka a posypeme posýpkou urobenej z hrubej múky masla a práškového cukru..
5. Krok
Necháme ešte 5 minút podkysnúť a pečieme 30 minút v rozpálenej rúre pri teplote 180 °C.Hotové necháme trochu vychladnúť a posypeme práškovým cukrom
Ak sa Vám recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi!
Priemerné hodnotenie receptu
(4.6 / 5)
11 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
5979 videní