- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Fašiangové šišky
Fašiangové šišky
- Kusov: 30
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 35 g čerstvého droždia
- 5 lyžíc cukru
- 4 - 4,5 dcl mlieka
- 700 g hladkej múky
- 1 vajce
- 3 žĺtky
- 70 g masla
- 0,5 dcl rumu
- 1 vanilkový cukor
- nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
- ďalej potrebujeme:
- olej na vyprážanie
- džem na plnenie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Kvasnice zalejeme vlažným mliekom a pridáme trochu cukru. necháme kvasnice naskočiť.. Do misky dáme tiež ďalšie ingrediencie, pridáme kvások a vymiesime mäkké cesto. Počas miesenia môžeme pridať ešte trochu mlieka. Prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 40 minút.
2. Krok
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm Pomocou pohára, alebo vykrajovátkom na šišky s priemerom 6,5 cm z cesta vykrajujeme šišky. Zvyšok cesta premiesime, znovu vyvaľkáme a vykrojíme, urobíme asi 30 šišiek. Zakryte ich a nechajte ich pol hodiny kysnúť.
3. Krok
Na väčšej vyššej panvici, rozpálime olej. Šišky pečieme na malom plameni, inak zvonku veľmi rýchlo zhoria a vo vnútri zostanú surové. Pred vysmážaním prstami stlačte stred šišiek a vložte ich do oleja otvorom nadol. Pečieme ich asi 1,5 minúty, potom otočíme na druhú stranu.
4. Krok
Vypražené šišky vyberieme a dáme na papierovú utierku odtiecť.. potom do stredu dáme džem a pred podávaním ich posypeme cez sitko práškovým cukrom..
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1510 videní