- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Jablkovo maková torta
Jablkovo maková torta
- Kusov: 1
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- Cesto:
- 12 bielkov
- štipka soli
- 2 mokka lyžičky mletej škorice
- kôra nastrúhaná z jedného citrónu
- 120 g rozmixovaných sušienok
- 4 lyžice jablkovej plnky
- 360 g mletého maku
- Jablková plnka:
- 1,3 kg strúhaných jabĺk
- 100 g cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
- šťava z 1 citróna
- Krém:
- 9 žĺtkov
- 900 ml mlieka
- 400 ml smotany na šľahanie
- 1 vanilkový cukor
- 200 g cukru
- 105 g škrobu (zlatý klas)
Postup prípravy
1. Krok
Najskôr si pripravíme jablkovú plnku : Olúpte jablká, nastrúhajte ich na hrubom strúhadle, potom pridajte citrónovú šťavu, cukor a škoricu a poduste. Po dokončení nechajte náplň vychladnúť.
2. Krok
Ďalším krokom je príprava krému : Žĺtky vymiešame s vanilkovým cukrom a cukrom do peny, potom pridáme 1 dl mlieka a tiež jedlý škrob. Zvyšných 8 dl mlieka uvaríme a vmiešame pripravenú vaječnú hmotu. Varíme, kým nevznikne hustý krém. Nechajte krém úplne vychladnúť.
3. Krok
Potom príde na rad cesto : Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhú penu. Do peny sa pridá mletý mak, škorica, nastrúhaná citrónová kôra a nakoniec mleté sušienky, a 4 lyžice jablkovej plnky.. Premiešame stierkou.. Cesto rozdelíme na 2 časti a upečieme z neho 2 piškóty v tortovej forme 26 priemer. pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 15 - 20 minút. Oba korpusy rozkrojíme na 3 časti.
4. Krok
Keď nám žĺtkový krém vychladne , vyšľaháme smotanu na šľahanie a po častiach do nej vmiešame vychladnutý puding.
5. Krok
Nasleduje zostavenie torty v tomto poradí: piškóta - krém - piškóta - jablková plnka - piškóta - krém - piškóta - jablková plnka - piškóta - krém - piškóta. Potom povrch torty natrieme zvyšným krémom.. Povrch môžete ľubovoľne ozdobiť šľahačkou, jablkami, makom, alebo len škoricou..
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1063 videní