- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Cukor s vôňou orgovánu
Cukor s vôňou orgovánu
Vôňu orgovánu u nás máme spojenú so začiatkom mája. V máji v našich záhradách a parkoch kvitne najviac.
Viete však, že si túto typickú jarnú vôňu môžete uchovať?
Poradíme vám, ako si ľahko pripraviť originálne voňavý cukor, ktorým atraktívne ochutíte čaj aj cukrovinky.
Najznámejším aromatizovaným cukrom sveta je vanilkový cukor.
Jeho klasická podoba sa pripravuje miešaním prírodnej vanilky s kryštalickým cukrom.
S ohľadom na vysokú cenu vanilkových strukov sa však oveľa častejšie používa náhradka – synteticky vyrábaný vanilín.
Ten je približne 500x lacnejší ako prírodná surovina.
Príprava cukru s vôňou orgovánu je veľmi jednoduchá.
Zvládnu ju aj tí, ktorí nemajú žiadne kulinárske skúsenosti. Potrebujeme len tri veci:
- cukor kryštál – čím jemnejšie mletý cukor zvolíme, tým lepšie sa presype cez kvety .
- vzduchotesnú nádobu – veľmi vhodné sú nádoby so zabrúseným hrdlom a zátkou (prachovnice), zvlášť tie z tmavého skla.
- kvety orgovánu – niekto odporúča pre kulinárske využitie kvety čo najtmavších kultivarov. Na prípravu voňavého cukru však najdôležitejšia vôňa. Prednosť dáme najvoňavějším kvetom orgovánu obyčajného ( Syringa vulgaris ). Nevýhodou sú drobné kvietky. Ale ak nechystáme niekoľko kilogramov voňavého cukru, potom iste pár zvládneme ručne otrhať.
Na prípravu aromatických cukru môžeme trhať iba kvetenstvo, netreba lámať celé vetvy.
Niekto odporúča pred použitím kvety dôkladne opláchnuť a osušiť, iní používajú kvety čerstvo odtrhnuté. Trhať by sme ich však nikdy nemali po daždi, aby sme sa vyhli ich nadmernej vlhkosti.
Na dno dobre umytej a vysušenej vzduchotesnej nádoby nasypeme vrstvu cukru. Na ňu nasypeme starostlivo otrhané kvety orgovánu. Nemali by obsahovať žiadne prímesi (zvyšky vetvičiek, kalichy, listy). Vrstvy cukru striedame s kvetmi orgovánu. Pohár naplníme po okraj a necháme uležať, najlepšie v tmavom a suchom prostredí.
Vhodné je celú zmes 1 – 2x denne pretrepať.
Už za niekoľko dní získame cukor s typickou orgovánovú vôňou. Potom už zostáva len cukor preosiať a kvietky orgovánu z neho odstrániť. Preosiaty cukor uchovávame vo vzduchotesnej nádobe v tmavom prostredí. Pripravený cukor môžeme presypať do menšej nádoby, ktorú prizdobíme originálnym ručne maľovaným štítkom a originálny darček vlastnej výroby je na svete.
Ďalšie rastliny, ktorými môžeme podobným spôsobom pripraviť aromatizovaný cukor:
Pre kulinárske účely používame zásadne kvety či plody bez chemického ošetrenia
- vanilkové struky
- pomarančová kôra
- citrónová kôra
- okvetné lístky ruží
- listy vonných pelargónií
- kvety levandule
- listy mäty
- zrnká kávy
- kokos
Orgovánový cukor:
Pomer :
1 + 3/4 šálky cukru
1/2 šálky lupienkov