- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Koláč s kyslou smotanou a ríbezľami
Koláč s kyslou smotanou a ríbezľami
- Kusov: 1
- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 1:30 hod
- Hotové Za: 2:0 hod
Suroviny
- 190 g hladkej múky
- 10 g kakaa
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 lyžička prášku do pečiva
- Plnka:
- 180 g cukru
- 3 vajcia
- 700 g kyslej smotany
- 290 g ríbezľového pyré
- 1 vanilkový cukor
- 40 g kukuričného škrobu
Postup prípravy
1. Krok
Maslo rozpustíme, pridáme 50 g cukru a 1 vajce, premiešame, pridáme zmiešanú múku, kakao a prášok do pečiva. Vypracujte cesto a odošlite ho na 30 minút do chladničky. Vyberte cesto z chladničky, vyvaľkajte ho medzi dvoma plátmi pergamenu .
2. Krok
Cesto jemne preneste do formy, utlačte pozdĺž dna a po bokoch, vytvorte steny . V mojej forme je výška stien asi 4 - 5 cm. Veľkosť formy je 24 - 25 cm na dne, hore 28 cm. Spodok cesta vidličkou popicháme.
3. Krok
Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C 5-7 minút. Vyberte základ z rúry a znížte teplotu v rúre na 175 - 180°C .
4. Krok
Ak vyrábate ríbezľové pyré z mrazených bobúľ, potom bobule rozmrazte, pretrite cez sitko . Z 500 g mrazených bobúľ som urobila 290 g ríbezľového pyré.
5. Krok
Na plnku: ríbezľové pyré, cukor 180 g, vanilkový cukor, 3 vajcia, kyslá smotana a škrob, vareškou dobre premiešame. Upravte si sladkosť podľa svojich predstáv. Plnku nalejeme do formy s cestom a pečieme v rúre predhriatej na 175 - 180°C 50 - 60 minút. Stred koláča sa bude triasť ale chladnutím zatuhne..
6. Krok
Koláč úplne ochlaďte pri izbovej teplote. Potom ho dajte do chladničky na 5 hodín, alebo lepšie cez noc. Studený koláč chutí oveľa lepšie.
Na menší koláč vo forme 22 cm cesto podľa rovnakého receptu možné je kakao nahradiť múkou.
Plnka: 450 g čiernych ríbezlí (bobule pretrieme cez sitko, výsledné pyré použijeme do plnky) 130 g cukru (podľa chuti ), 2 vajcia, 30 g škrobu, 500 g kyslej smotany, 1 vanilkový cukor..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1060 videní