- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Jahodový lístkový koláč
Jahodový lístkový koláč
- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 500 g lístkového cesta
- 140 g masla
- 500 - 600 g väčších jahôd
- 80 g krupicového cukru
- 1 vajce
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
- 2 lyžice sladkého vína alebo likéru
- 2 kvapky vanilkového extraktu
- 30 g mandľových plátkov
- 80 g práškového cukru
Postup prípravy
1. Krok
Lístkové cesto necháme pri izbovej teplote úplne rozmraziť. Maslo nakrájame na kocky a necháme 30 minút odležať.
2. Krok
Rozmrazené cesto rozvaľkáme na vrstvu hrubú asi 3 mm. Vyrežte z neho kruh 33 cm. Umiestnite opatrne na plech vyložený papierom na pečenie.
3. Krok
Rúru vyhrejeme na 180 ° C. Na strednú úroveň položte plech s vrstvou cesta. Pečieme základ asi 12-15 minút. Cesto by sa malo zdvihnúť a zapiecť dozlatista.
4. Krok
Vyberte plech s cestom z rúry a zatlačením vypuklou stranu lyžice vtláčajte po okraji cesta od kraja asi 1 cm. Nechajte mierne vychladnúť.
5. Krok
Jahody umyjeme a osušíme. Každú jahodu prekrojte na polovicu. V miske vyšľaháme mäkké maslo, práškový cukor a vajce, kým nebude hmota hladká. Pridajte citrónovú kôru, víno (likér) a vanilkový extrakt. Premiešajte.
6. Krok
Výslednú zmes dajte do stredu predpečeného koláča, a na vrch rozložte jahody. Posypeme mandľovými lupeňmi a polovicou krupicového cukru. Pečieme 20 minút.
7. Krok
Potom znížte teplotu v rúre na 160 ° C. Jahodový koláč prikryjeme alobalom. Pečieme ďalších 20 - 30 minút. Potom necháme vychladnúť a posypeme zvyšným práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
432 videní