- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Makovo jablkový vrkoč
Makovo jablkový vrkoč
- Kusov: 1
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:40 hod
Suroviny
- 200 ml mlieka
- 20 g droždia
- 5 lyžíc cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 1 vanilkový cukor
- 70 g masla
- 400 g hladkej múky
- 2 - 3 jablká
- maková plnka 100 g
- 1 vajce
Postup prípravy
1. Krok
do misky si rozdrvíme droždie , ktoré zalejeme teplým mliekom , pridáme cukor a vanilkový cukor a necháme kým naskočí..
2. Krok
Rozpustíme maslo, necháme ho vychladnúť a pridáme k droždiu, primiešame aj štipku soli a preosiatu múku.. Vypracujeme jemné nelepivé cesto.. cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť..
3. Krok
Kým cesto vykysne, umyte jablká, ošúpte ich . Jablká nakrájame na malé kocky a dáme do panvice. Pridajte cukor, ak sú jablká kyslé a miešajte, duste na miernom ohni, kým sa šťava neodparí.
4. Krok
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu časť rozvaľkajte na obdĺžnik.
5. Krok
Makovú plnku rozotrieme na vrstvu cesta a rozotrieme po celom povrchu. Ak nemáte plnku, vezmite mak, povarte ho 8-10 minút vo vode alebo v mlieku. potom ho rozmixujte, pridajte cukor, premiešajte a náplň je pripravená. Naplnené cesto zvinieme do rolády..
6. Krok
Druhú polovicu cesta rozvaľkajte tak isto... Jablká poukladáme na okraj po celej dĺžke .Potom tak isto zvinieme do rolády..
7. Krok
Makovú a jablkovú rolku stočte spolu do vrkoča. Prikryte potravinovou fóliou a nechajte nakysnúť 25-30 minút pri izbovej teplote. Potom potrieme vajíčkom.
8. Krok
vrkoč preložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 175-180°C 40-45 minút.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
194 videní