- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Babičkin jablkový koláč
Babičkin jablkový koláč
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 1:50 hod
Suroviny
- Cesto:
- 150 g masla
- 1 prášok do pečiva
- 300 g hladkej múky
- 2 lyžice kyslej smotany
- 1 žĺtok
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- strúhanka
- 1 bielok
- Plnka:
- 2 kg jabĺk
- 3 lyžice cukru
- 0,5 citróna
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 vanilkový cukor
Postup prípravy
1. Krok
Zmiešame studené maslo s múkou s práškom do pečiva. Pridajte žĺtok s kyslou smotanou, vanilkovým cukrom a soľou. Dôkladne premiešajte a dajte na 1 hodinu do chladničky.
2. Krok
Jablká na plnku ošúpeme a zbavíme jadierok. Nastrúhajte ich strúhadle s väčším otvorom a zmiešajte s cukrom a vytlačenou citrónovou šťavou.
3. Krok
Na pomúčenej doske vypracujeme 2/3 cesta cca. Vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a dáme na vymastený plech vysypaný strúhankou. Rozdelíme na cesto jablkovú plnku, posypeme ju vanilkovým cukrom zmiešaným so škoricou a potom dáme piecť do rúry vyhriatej na 190°C na 10 minút.
4. Krok
Vyvaľkáme zvyšné cesto na hrúbku 0,5 cm a prikryjeme ním predpečený koláč. Potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme ďalších 35 minút.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1847 videní