- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Sypaný jablkový koláč
Sypaný jablkový koláč
- Kusov: 1
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 220 g polohrubej múky
- 220 g krupice
- 150 g práškového cukru
- 150 g masla
- 1 prášok do pečiva
- Plnka:
- 1,5 kg jabĺk
- 2 lyžice medu
- 1 lyžička mletej škorice
Postup prípravy
1. Krok
Je to hotové za chvíľu. Maslo vložte do mrazničky na 20 minút alebo dlhšie, aby sa vám lepšie strúhalo a neroztopilo sa v rukách.
2. Krok
Z múky, krupice, cukru a prášku do pečiva pripravte suchú zmes a všetko poriadne premiešajte, aby sa prášok do pečiva rovnomerne rozptýlil. Suchú zmes rozdelíme na 3 rovnaké časti.
3. Krok
Teraz pripravte náplň. Vezmite jablká sladkokyslé, šťavnaté, s jasnou výraznou chuťou. Ak jablká nie sú šťavnaté, vezmite si o 20-30 g masla viac.
4. Krok
Jablká umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a dužinu nastrúhame na hrubom strúhadle. Čistá hmotnosť strúhaných jabĺk musí byť najmenej 1 kg. Ak vám jablká začnú veľmi rýchlo tmavnúť, môžete ich pokvapkať citrónovou šťavou.
5. Krok
Dno formy vyložíme pergamenom. Pergamen a boky formy (mám priemer formy 20 cm) namažte maslom. Prvú časť suchého cesta nasypeme na dno formy a zarovnáme. Na tento koláč je lepšie použiť jednodielnu formu, pretože šťava bude vytekať z odopínacej formy a kvapkať vám do rúry. A potrebujeme, aby sa v koláči zachovala všetka šťava.
6. Krok
Navrch rovnomerne rozložíme polovicu nastrúhaných jabĺk.
7. Krok
Nalejte na jablká trochu medu a posypeme ½ lyžičky škorice, Zopakujte vrstvy suché cesto, jablká, med a škoricu.
8. Krok
Vrch koláča posypeme zvyšnou suchou zmesou a zarovnáme. Všetky vrstvy by mali mať približne rovnakú hrúbku.
9. Krok
Vyberte maslo z mrazničky a nastrúhajte ho na cesto na hrubom strúhadle. Koláč vložíme do rúry predhriatej na 180 °. Najprv pečte 30 minút v spodnej časti rúry, potom panvicu presuňte do stredu rúry a pečte ďalších 20-25 minút. Počas tejto doby sa maslo rozpustí a pretečie všetkými vrstvami koláča a suchá zmes krupice a múky napučí a zmení sa na plnohodnotnú vlhkú šťavnatú piškótu..
10. Krok
Koláč po vychladnutí nakrájame na porcie.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
530 videní