- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Krehké pečivo základný recept
Krehké pečivo základný recept
- Kusov: 1
- Porcií: 60
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 12min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 380 g masla
- 500 g hladkej múky
- 5 žĺtkov
- 180 g práškového cukru
Postup prípravy
1. Krok
Do misy dáme najskôr maslo a cukor a na najvyššom stupni šľahača vyšľaháme na svetlý krém.
2. Krok
Potom veľmi rýchlo striedavo vmiešame žĺtky a múku. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte na hodinu do chladničky, aby sa cesto lepšie vyvaľkalo a nelepilo sa na valček.
3. Krok
Potom predhrejeme rúru na 160°C teplovzdušnú a dva plechy vystelieme papierom na pečenie.
4. Krok
Teraz posypte pracovnú dosku múkou, vyvaľkajte cesto na hrúbku asi 3 mm a vykrajujte ľubovoľné tvary (napr. hviezdičky). Surové koláčiky ukladajte na plechy na pečenie a nechajte medzi nimi malý priestor.
5. Krok
Odkrojky z cesta opäť vymiesime, vyvaľkáme, opäť vykrajujeme sušienky a ukladáme na plechy.
6. Krok
Koláčiky pečieme v predhriatej rúre na strednom stojane po dobu asi 15 minút do zlatista.. Potom necháme vychladnúť na mriežke, poprášime práškovým cukrom alebo zalejeme polevou.
Tipy :
Vaječné žĺtky a múka by sa mali len krátko premiesiť, inak by sušienky boli veľmi tvrdé.
Náš tajný tip pre obzvlášť jemné pečivo a svetložltú farbu: Uvarené žĺtky, musia byť vychladnuté, rozdrvte a vmiešajte do cesta.
Môžete to urobiť tak, vajcia oddeľte, žĺtky opatrne vložte do vriacej, mierne osolenej vody a uvarte na tvrdo. Vaječné bielka použite napríklad na lahodné mandľové makrónky .
Nakoniec vychladnuté pečivo poprášte práškovým cukrom. Chutia veľmi jemne s citrónovou polevou .
Deti sa tešia na veľa farebných cukrových perličiek alebo čokoládových posýpiek.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
858 videní