- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- torta
- Čokoládová Marlenka s mascarpone krémom
Čokoládová Marlenka s mascarpone krémom
- Kusov: 1
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 180 g hladkej múky
- 80 g masla
- 80 g medu
- 50 g cukru
- 10 g kakaa
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 1 lyžička sódy
- štipka soli
- Krém:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 250 g mascarpone
- 2 vanilkové cukre
- ďalej potrebujeme:
- 80 g džemu
- Kokos na posypanie
- čokoláda na ozdobu
Postup prípravy
1. Krok
Do nádoby dáme med, maslo, cukor, soľ. Roztopte na homogénnu zmes. Roztopila som to v mikrovlnke, je to rýchle a pohodlné.
2. Krok
Do horúcej hmoty pridáme sódu, premiešame, hmota zbelie.
3. Krok
Zvlášť rozšľaháme vajíčko a pridáme ho k medovej hmote. Pridáme múku zmiešanú s kakaom, vymiesime cesto. Kakao by malo byť tmavej farby, veľmi kvalitné. Cesto je teplé a mierne lepkavé, čo je normálne. Nedávajte naraz veľa múky. Miešajte, zhodnoťte cesto, či sa s ním bude dať pracovať a až potom prípadne pridajte trochu múky, už na stole, keď s cestom pracujete.
4. Krok
Celé cesto rozdeľte na 5 guličiek, vznikne 5 plátov s priemerom 20 cm. Cesto som dala na papier na pečenie, prikryla ďalším papierom a takto vyvaľkala, je to celkom rýchle a pohodlné a netreba pri tom použiť ďalšiu múku. Pláty si ale môžete vyvaľkať, ako chcete a viete. Vykrojte budúci korpus. Použila som na to cukrársku obruč z tortovej formy, upravený na priemer 20 cm. Môžete použiť aj tanier s priemerom okolo 20 cm..
5. Krok
pred pečením popichajte každý plát vidličkou. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Pečieme 3-5 minút (ja som piekla 5 minút). Pozor, pláty sú tenké a upečú sa veľmi rýchlo! Rovnakým spôsobom upečieme všetky. Pláty necháme vychladnúť.
6. Krok
Príprava krému. Smotanu vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do husta .
7. Krok
Postupne po lyžičke za stáleho šľahania pridávame mascarpone.
8. Krok
Ideme skladať Marlenku.. Na podnos dáme prvý plát a potrieme ho džemom.. Vyhladíme, navrch dáme pätinu krému a rozotrieme ho..
9. Krok
Všetky pláty navrstvíme rovnakým spôsobom , okrem vrchného ..Na ten nedávame džem.. vrchný krém uhladíme a rozotrieme ho aj na boky torty..
10. Krok
Vrch posypeme strúhaným kokosom a tortu odložíme na 3 - 4 hodiny do chladničky.
11. Krok
Pripravíme si ozdobu. Roztopte čokoládu, stačí doslova 15-20 gramov. Čokoládu nalejeme v tenkej vrstve na bublinkovú fóliu. Vložte do chladničky alebo mrazničky, kým nestuhne. Potom otočte čokoládovou stranou nadol a veľmi jemne a pomaly oddeľte od fólie. Rozdeľte na vhodné kúsky. Kúskami čokolády ozdobte tortu..
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2392 videní