- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- fašiangy
- Berlínske šišky
Berlínske šišky
- Kusov: 20
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 2:0 hod
- Varenie: 10min
- Hotové Za: 2:10 hod
Suroviny
- Cesto:
- 1,5 dcl vlažného mlieka
- 2 lyžice cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 500 g hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- citrónová kôra
- 2 žĺtky
- 50 g masla
- 1 lyžica rumu
- na plnenie :
- džem podľa chuti
- práškový cukor
- olej na vyprážanie
Postup prípravy
1. Krok
Droždie rozdrobíme do pol deci vlažného, sladkého mlieka a necháme naskočiť ..Do misy preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, vanilkový cukor, soľ a pridáme citrónovú kôru.
2. Krok
Pridáme žĺtok, prilejeme spenený kvások a prilejeme toľko vlažného mlieka, aby bolo cesto stredne tuhé. Dobre prehnetieme a keď je cesto lesklé, pridáme rozpustené maslo a rum. Potom prikryte a nechajte 10 minút odpočívať.
3. Krok
Z cesta vymiesime 20 malých buchtičiek. Veľký plech vyložíme papierom na pečenie, buchty poukladáme vo vhodnej vzdialenosti od seba, lebo ešte nakysnú! Zakryte ich priehľadnou fóliou .. Nechajte kysnúť pri izbovej teplote asi 2 hodiny. Po hodine a pol fóliu stiahneme, aby vrchy buchtičiek trochu vyschli.
4. Krok
Vo veľkom hrnci rozpálime veľa oleja a šišky opečieme v niekoľkých dávkach. Vložíme do horúceho tuku tak, aby sa vypražila prvá tá časť ktorá bola na vrchu kým šišky kysli.. Pri vkladaní do oleja urobíme na vkladanej strane prstom jamku.. na hrniec Položíme naň pokrievku. Keď je spodok upečený, odstráňte pokrievku, otočte šišku a opečte druhú stranu bez pokrievky. Hotové odkladáme na papierovú utierku .
5. Krok
Do cukrárskeho vrecka dáme džem a naplníme ním šišky. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
582 videní