- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Domáci trdelník
Domáci trdelník
- Kusov: 5
- Porcií: 5
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:30 hod
Suroviny
- 500 g polohrubej múky
- 350 ml mlieka
- 75 g kryštál cukru
- 15 g droždie
- 75 g masla
- 1/2 lyžičky soli
- 3 žĺtky
- 2 bielky
- 150 g posekané orechy
- 150 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
Postup prípravy
1. Krok
Preosiatu múku dáme do misy. Z vlažného mlieka, trochy cukru a droždia si urobíme kvások.. Zvyšný cukor pridáme k múke , pridáme štipku soli a nakrájané maslo.. Rozdrobíme medzi prstami na posýpku ..Pridáme žĺtka a nakoniec nakysnutý kvások.. Začneme miesiť cesto do ktorého po troche prilievame vlažné mlieko.. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu..
2. Krok
Potom cesto rozdelíme na 5 bochníkov a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Pripravíme si stojany na ktorých budeme piecť.. Môžete použiť drevené valčeky ktoré sú originál na trdelníky, alebo si pripravte 5 prázdnych väčších plechoviek ktoré obalíte alobalom..
3. Krok
Z bochníkov vyšúľajte hada , ktorého budete navýjať na plechovky.. Tie si však predtým potrite olejom, alebo rozpusteným maslom.. Na plechovkách necháme cesto ešte 15 minút kysnúť..
4. Krok
Orechy s cukrom aj s vanilkovým cukrom zmiešame.. Dáme si ich na plech aby sme mohli trdelníky v nich obaľovať.. Vyšľaháme vidličkou bielka .. trdelníky potrieme bielkom a následne ich obalíme v zmesi orechov..
5. Krok
Takto ich postavíme na plech , alebo si urobíme z niečoho stojan aby sme ich dali na ležato s tým že pod nimi bude priestor.. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 30 minút.. Hotové vyberieme z rúry necháme mierne vychladnúť a potom stiahneme z plechovky.. Vnútro môžeme podľa chuti potrieť čokoládovou polevou .
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
486 videní