- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Krémový makový koláč
Krémový makový koláč
- Kusov: 1
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- Krehké cesto:
- 1 vajce
- 70 g práškového cukru
- štipka soli
- 2 lyžice mlieka
- 1 lyžica kyslej smotany
- 3 lyžice oleja
- 200 g hladkej múky
- 50 g hrubej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- Makové cesto:
- 5 vajec
- 100 g cukru
- 100 g mletého maku
- 1/2 prášku do pečiva
- citrónová kôra
- Krém:
- 500 ml mlieka
- 7 lyžíc hladkej múky
- 80 g cukru
- 2 vanilkové cukre
- 150 g masla alebo margarínu
Postup prípravy
1. Krok
Krehké cesto: Zo všetkých surovín vymiesime cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme 30 minút v chladničke. Rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme na papieri na pečenie s rozmermi 37 x 25 cm. Prvé cesto popicháme vidličkou a pečieme na opačnej strane plechu vo vyhriatej rúre na 170 °C 8-10 minút.
2. Krok
Makové cesto: Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme mak zmiešaný s práškom do pečiva a citrónovú kôru a nakoniec metličkou vmiešame sneh z bielkov. Zmes natrieme na druhú časť cesta, tiež popichanú vidličkou a pečieme pri teplote 180 °C 15 - 20 minút.
3. Krok
Krém: Múku rozmiešame v troche mlieka a zvyšok mlieka povaríme s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme múčnu zmes za stáleho miešania metličkou, a varíme kým nezhustne. Odstráňte z tepla a prikryte potravinovou fóliou. Primiešame margarín alebo maslo izbovej teploty. Krém natrieme na makovú piškótu a prikryjeme krehkou piškótou. Cez noc zákusok zaťažíme a na druhý deň krájame. Ak chcete, posypte práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(3.5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1694 videní