- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Domáce Pardubické perníčky
Domáce Pardubické perníčky
- Kusov: 20
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 500 g hladkej múky
- 240 ml mlieka
- 200 g práškového cukru
- 40 g oleja
- 35 g kakaa
- 1 prášok do pečiva
- 1 perníkové korenie
- 1 vajce
- Poleva:
- 100 g práškového cukru
- 1 bielok
- 2 lyžičky vody
Postup prípravy
1. Krok
V miske zmiešajte mlieko izbovej teploty, rastlinný olej, vajce a cukor. Všetko vyšľaháme metličkou do hladka. Prisypeme múku preosiatu cez sitko, kakao, prášok do pečiva a perníkové korenie. Vymiesime na mäkké, mierne lepivé cesto. Cesto sa vám bude spočiatku veľmi lepiť na ruky, ale pri miesení sa stane menej lepkavým a pružnejším. V dôsledku toho bude možné z cesta vytvoriť rovnomernú guľu. V prípade potreby môžete pridať ešte trochu múky, ale majte na pamäti, že prebytok múky spôsobí, že perníčky potom budú tvrdé a veľmi hutné. Ak je cesto veľmi lepkavé, najlepšie je natrieť si ruky rastlinným olejom.
2. Krok
Cesto dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na asi 2 cm hrubú vrstvu. Z cesta vykrajujeme vykrajovačkou alebo pohárom s priemerom 5-5,5 cm kolieska. Cesto jednoducho rozdelíte na cca 20 kúskov a perníčky ešte dotvarujete ručne.
3. Krok
Perníky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C na 15-18 minút. Presný čas pečenia závisí od vašej rúry. Na spodok rúry môžete dať hrnček s vodou. Perníky lepšie vyskočia a budú nadýchané..
4. Krok
Pripravíme si polevu: Ak nechcete použiť surové vajce, môžete bielko nahradiť 2 polievkovými lyžicami citrónovej šťavy.. V miske zmiešame práškový cukor a bielok. Vyšľahajte šľahačom do hladka. Ku koncu pridáme vodu a hmotu ešte trochu prešľaháme. Poleva by mala byť tekutá.
5. Krok
Hotové perníky postupne namáčame v poleve. Presuňte ich na mriežku, aby sa vysušili.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
534 videní