- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Jednoduchý čerešňový koláč
Jednoduchý čerešňový koláč
- Kusov: 1
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 500 g čerešní alebo višní
- 260 g polohrubej múky
- 200 g kyslej smotany
- 180 g práškového cukru
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
Postup prípravy
1. Krok
Čerešne umyjeme, osušíme a zbavíme kôstok. Čistá hmotnosť by mala byť asi 500 g. Namiesto čerstvých čerešní môžete použiť mrazené alebo zavárané . Mrazené alebo konzervované bobule by mali byť dobre vysušené, aby sa cesto okolo nich dobre prepieklo.
2. Krok
Roztopte maslo na varnej doske alebo v mikrovlnnej rúre a ochlaďte na izbovú teplotu. Vajcia vyšľaháme s cukrom do nadýchanej hmoty. Ľahkosť vášho koláča závisí od toho, ako ste vyšľahali vajíčka. Do rozšľahaných vajec pridáme kyslú smotanu a miešame šľahačom na nízkej rýchlosti. Roztopené maslo vlejeme do cesta a premiešame. Múku preosejeme s práškom do pečiva a po častiach pridávame do cesta, pričom zakaždým premiešame šľahačom pri nízkej rýchlosti. Múky môžete potrebovať viac alebo menej, preto sa zamerajte na konzistenciu cesta. malo by byť nadýchané, nie tuhé..
3. Krok
Cesto dáme na plech pokrytý papierom na pečenie, alebo do formy (priemer 24-28 cm). Ak pečiete koláč na plechu na pečenie, koláč bude tenší a môžete jednoducho dať čerešne na vrch. Ak pečiete vo forme, najskôr vložte časť cesta do formy a zarovnajte ju. Navrch rozložte polovicu čerešní ,prikryjeme ich zvyšným cestom a navrch poukladáme druhú časť čerešní. Koláč pečieme v rúre predhriatej na 180 °C 30-35 minút, ak ho robíme na plechu, a asi 50 minút vo forme. Presný čas závisí od vašej rúry. Prepečenosť skontrolujte špajdľou - mala by vyjsť suchá.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
831 videní