- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Obrátený slivkový koláč
Obrátený slivkový koláč
- Kusov: 1
- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 3 vajcia
- 180 g práškového cukru
- 300 g kyslej smotany
- 130 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 lyžička mletej škorice
- 12 sliviek
- 1 lyžica trstinového cukru
- šťava z polovice citróna
- 2 lyžice práškového cukru
Postup prípravy
1. Krok
V hlbokej miske vyšľaháme vajcia s cukrom pomocou mixéra, kým sa nedosiahne nadýchaná hmota. Potom, bez toho, aby ste prestali šľahať, pridajte kyslú smotanu po lyžiciach. V samostatnej miske si cez jemné sitko preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ a mletú škoricu. Spojte zmes vajec a múky. Urobte to postupne, 2-3 polievkové lyžice múky pridajte a premiešajte stierkou, potom pridajte zbytok. Cesto je pripravené.
2. Krok
Pripravte slivky na plnenie. Umyte ich a osušte. Potom každú rozrežte na polovicu a odstráňte kôstku. Dužinu nakrájame na úhľadné plátky. Plátky poukladáme do kruhu alebo špirály na dno dobre vymastenej a vysypanej formy s priemerom 22-24 cm, posypeme trstinovým cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou.
3. Krok
Zalejte slivky s pripraveným cestom. Snažte sa to urobiť veľmi opatrne, aby sa zachovala rozložená „kresba“ sliviek a budúci koláč vyzeral krásne. Rúru vyhrejeme na 180°C. Slivkový koláč dáme do rúry a pečieme asi 40 minút. Vrch by mal byť zlatohnedý. Koláč necháme vychladnúť vo forme (asi 30 minút). Potom ho prikryte veľkým tanierom a otočte. Necháme úplne vychladnúť. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2025 videní