- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zeleninové jedlá
- Hubová omáčka nakyslo s hrnčekovou knedľou
Hubová omáčka nakyslo s hrnčekovou knedľou
- Kusov: 3
- Porcií: 3
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- Hrnčekové knedle:
- 1 staršia žemľa alebo 1 rožok
- 150 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 250 ml mlieka
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička soli
- 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 3 lyžičky masti
- Na Omáčku:
- 2 hrnčeky nakrájaných húb
- 1 lyžica masla
- 250 ml hovädzieho vývaru
- 2 bobkové listy
- 3 ks nového korenia
- 2 lyžice octu
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1,5 lyžice hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 1 vetvička rozmarínu
- 1 vetvička tymiánu
Postup prípravy
1. Krok
Najprv urobte knedle. Oddeľte bielky od žĺtkov a žĺtky dajte do väčšej misy. Pridajte mlieko a soľ a ručnou metličkou ich rozšľahajte. K vaječnej zmesi pridajte obe múky, jedlú sódu a nasekanú zelenú petržlenovú vňať.
2. Krok
Žemľu nakrájajte na malé kocky. Bielky vyšľahajte v pevný sneh a jemne ho zapracujte do cesta spoločne so žemľou. Tri rovné hrnčeky dôkladne vymažte masťou. Naplňte ich do troch štvrtín cestom a každý prikryte alobalom. Vložte ich do veľkého hrnca s vriacou vodou, aby hladina siahala pod ich okraje. Varte ich zvoľna cca 30 minút.
3. Krok
prípravy omáčky. Na lyžicu masla krátko orestujte huby . Potom ich zalejte hovädzím vývarom, pridajte ocot, tymian, rozmarín, bobkový list a nové korenie .Varte 20 minút. V miske zamiešajte metličkou hladkú múku do smotany. Z hrnca vyberte korenie a bylinky. Do omáčky vlejte smotanovú zmes a varte ešte asi 10 minút. Podľa chuti omáčku dosoľte.
4. Krok
Ak sú knedle hotové, vyskúšajte špajdľou (keď sa cesto nelepí, sú uvarené). Opatrne hrnčeky vyberte z vody a nechajte ich asi 5 minút stáť. Potom z nich knedle vyklopte a nakrájajte na plátky. Servírujte ich s hubovou omáčkou.
Priemerné hodnotenie receptu
(2.3 / 5)
3 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1006 videní