- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Tradičné žĺtkové rezy
Tradičné žĺtkové rezy
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- Na cesto :
- 250 g masla
- 220 g práškového cukru
- 220 g mletých vlašských orechov
- 180 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- 6 bielkov
- Na polevu :
- 6 žĺtkov
- 200 g práškového cukru
Postup prípravy
1. Krok
Maslo nakrájajte na kocky a nechajte ho chvíľu povoliť. Orechy rozmixujte najemno, oddeľte žĺtky od bielkov a pripravte si k ruke všetky suroviny. Hlbší plech vyložte papierom na pečenie a predhrejte rúru na 180 °C.
2. Krok
K maslu pridajte cukor a vyšľahajte ho do jemnej nadýchanej krémovej hmoty. Postupne pridajte orechy a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli a tiež ich pomaly zašľahajte.
3. Krok
Dobre umyte metličky šľahača a ušľahajte pevný sneh z bielkov . Na trikrát ho stierkou zľahka zapracujte do cesta. Cesto rozotrite na plech vyložený s papierom na pečenie, povrch uhlaďte a vložte do rozpálenej rúry.
4. Krok
Pečte asi 20 minút. Až začne povrch cesta jemne tmavnúť, pripravte žĺtkovú polevu. K žĺtkom pridajte cukor a nad parou pomaly vyšľahajte do hustej peny, potrvá to asi 5–10 minút. V tej chvíli by mal byť aj korpus zlatistý a prepečený. Vyberte ho z rúry a na horúci ihneď nalejte žĺtkovú polevu. Rovnomerne ju rozotrite a nechajte dobre vychladnúť a zaschnúť, ideálne aspoň pár hodín.
Priemerné hodnotenie receptu
(4.5 / 5)
4 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1262 videní