- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- dezert
- Koláč s jablkovým želé a vanilkovým krémom a makom
Koláč s jablkovým želé a vanilkovým krémom a makom
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- Základ:
- 120 g maslových sušienok
- 80 g vlašských orechov
- štipka soli
- 100 g masla
- Jablkové želé:
- 1 kg jabĺk
- 30 g masla
- 100 g cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky sušeného zázvoru
- 2 lyžice javorového sirupu
- 15 g kukuričného škrobu
- Krém:
- 1 instantná želatína
- 500 ml smotany na šľahanie
- 1 vanilkový cukor
- 200 g mascarpone
- 70 g práškového cukru
- 2 - 3 lyžice maku
Postup prípravy
1. Krok
Sušienky, orechy a štipku soli pomelieme na mlynčeku alebo rozmixujeme. Vložíme ich do misy, zalejeme rozpusteným maslom a vymiešame na kompaktnú zmes.
2. Krok
Vzniknutú zmes utlačíme na dno tortovej formy Ø 20 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Zmes zatlačte a zarovnajte zadnou časťou lyžice, čím vytvoríte základ koláčika.. Formu vložíme do chladničky.
3. Krok
Plnka: Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky. Vo veľkej panvici rozpustite maslo a pridajte nakrájané jablká, cukor, javorový sirup, škoricu a zázvor. Za občasného miešania dusíme, kým jablká úplne nezmäknú.
4. Krok
Jablká rozsekáme rozmixujeme na hladké pyré. V miske zmiešame škrob a 100 ml vody a vmiešame do jablkového pyré. Varte ešte niekoľko minút. Odstavíme z ohňa a necháme mierne vychladnúť, potom natrieme na pripravený sušienkový základ a vrátime do chladničky úplne vychladnúť a stuhnúť.
5. Krok
V miske zmiešame želatínu a 4 lyžice vody a necháme napučať. 250ml smotany oddelíme, pridáme vanilkový cukor a premiešame. Dáme na mierny oheň a zohrievame, kým nezovrie, znížime oheň a pridáme napučanú želatínu. Pokračujte v zahrievaní, kým sa želatína úplne nerozpustí, odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
6. Krok
Smotanový syr vyšľaháme s práškovým cukrom a pomocou šľahača vypracujeme hladkú zmes. Pridáme zvyšných 250 ml smotany a ďalej miešame mixérom, kým nezhustne. Vmiešame vychladnutú zmes smotany so želatínou a makom.
7. Krok
Všetko opäť dobre premiešame a nalejeme na jablkové želé. Všetko vložíme späť do chladničky a necháme dobre stuhnúť, najlepšie cez noc. Vychladnutý koláč opatrne vyberieme z formy, ozdobíme jablkovými lupienkami a vlašskými orechmi a podávame.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
361 videní