- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Jednoduchý punčák
Jednoduchý punčák
- Kusov: 1
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- Žltá piškóta:
- 4 vajcia
- 160 g práškového cukru
- 160 g hladkej múky
- 2 lyžice vody
- 4 lyžice marhuľového džemu
- Ružová piškóta:
- 3 vajcia
- 120 g práškového cukru
- 120 g hladkej múky
- niekoľko kvapiek červenej potravinárskej farby
- Sirup:
- 2,5 dcl vody
- 150 g cukru
- šťava z 1 pomaranča
- 1/2 fľaštičky rumovej arómy
- 2 lyžice hrozienok
- Poleva:
- 250 g práškový cukor
- 125 ml vody
- 1 lyžička octu
- 1 lyžička rumovej arómy
- pár kvapiek červenej potravinárskej farby
Postup prípravy
1. Krok
Rúru predhrejeme na 190 °C, na žltú piškótu vyšľaháme vajíčka s cukrom do biela, potom pridáme vodu a na 2 časti preosejeme múku, potom vareškou opatrne vmiešame do vaječnej peny. Hmotu uhladíme na plech s rozmermi 18 x 25 cm vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 15 - 20 minút. Takisto Pečieme aj ružovú piškótu, len primiešame červené farbivo.
2. Krok
Na sirup uvarte vodu s cukrom, pomarančovým džúsom, hrozienkami a rumovou arómou na sirupovú konzistenciu.
3. Krok
Vychladnutú žltú piškótu prekrojíme na polovicu a oba pláty natrieme džemom. Ružovú piškótu z oboch strán dobre namočte sirupom, potom ju položte na jeden z plátov, potom ju prikryte druhým žltým plátom s džemom potretou stranou k ružovej piškóte. Na zákusok dáme papier na pečenie alebo fóliu a položíme na ňu plech alebo podnos a na 2-3 hodiny necháme zaťažené. Potom vrch veľmi tenko natrieme marhuľovým džemom.
4. Krok
Na polevu povaríme cukor s vodou a octom asi 15 minút, potom za stáleho miešania ochladíme - počas tejto doby pekne zbelie a zhustne. (ak nezbelie, vrátime ešte na 2-3 minúty povariť) Potom primiešame toľko farbiva, aby sme dosiahli správnu farbu a vôňu. Polevou polejeme vrch torty a rozotrieme stierkou. Po zaschnutí polevy koláč nakrájajte nožom namočeným v horúcej vode.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
961 videní