- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Punčová kocka
Punčová kocka
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- Tenká piškóta:
- 3 vajcia
- 3 lyžice cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžice polohrubej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- Stredná farebná piškóta:
- 7 vajec
- 7 lyžíc cukru
- 7 lyžíc polohrubej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- pár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva
- 2 lyžice kakaa
- Sirup:
- 250 g cukru
- 250 ml čierneho čaju
- 2 lyžice džemu podľa chuti
- 70 ml rumu
- 90 g masla
- Poleva:
- 200 g práškového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 3 lyžice horúcej vody
- pár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva
Postup prípravy
1. Krok
Tenká piškóta: bielka vyšľaháme dotuha, pridáme pár kvapiek octu alebo citrónu. Potom pridáme žĺtky, cukor a vanilkový cukor a nakoniec vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Plech 37x25 cm vyložíme s papierom na pečenie , vylejeme naň cesto a zarovnáme ho.. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 12-13 minút. Upečenú piškótu ochlaďte a nakrájajte na dve časti.
2. Krok
Zafarbená piškóta: vajcia a cukor vyšľaháme do peny, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vareškou premiešame. Rozdelíme na dve časti: do prvej pridáme pár kvapiek červenej farby, do druhej pridáme kakao a premiešame. Do toho istého plechu (rozmery 37x25cm, vystlaného papierom na pečenie) dáme z jednej strany ružovú a z druhej strany tmavú zmes, uhladíme, ak sa príliš nemieša, dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C stupňov na 15 minút. Upečenú piškótu ochlaďte a potom nakrájajte na kocky s veľkosťou približne 2 cm.
3. Krok
Na sirup uvaríme cukor s vodou, pridáme vrecúško čierneho čaju . Čajom zalejeme farebné kocky cesta, pridáme džem, rum a rozpustené maslo a najlepšie rukami premiešame, dávajte pozor, aby nevznikla homogénna zmes, ale aby ste videli rozdiel vo farbách.
4. Krok
Plnenie: Na rovnú podložku si dáme polovicu cesta, na ňu vytvarujeme plnkovú zmes, potom dáme druhú polovicu cesta na vrch. Prikryjeme papierom na pečenie a položíme knihu alebo niečo čím koláč zaťažíme, aby sa vrstvy spojili a koláč sa vyrovnal. Nechajte hodinu alebo dve v chladničke.
5. Krok
Na polevu zmiešame práškový cukor, citrónovú šťavu a pár kvapiek červenej farby, potom prilievame horúcu vodu, kým nevznikne hladká zmes. Nalejeme na vychladnutý koláč, a pekne rozotrieme po vrchnej piškótu. Koláč necháme cez noc v chladničke nech sa chute prepoja..
6. Krok
Na porciovanie je najlepšie špičkou noža najskôr nakresliť na povrch polevy čiary, aby sa označila šablóna a zabránilo sa prasknutiu polevy pri krájaní. Potom krájajte, no najlepšie je držať nôž rovno a len ťahať (vyhnite sa „píleniu“ hore a dole)
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
733 videní