- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Nátierka z pečeného cesnaku. Hotová bleskom a chuť úplne fantastická
Nátierka z pečeného cesnaku. Hotová bleskom a chuť úplne fantastická
Cesnaková nátierka je lacná a jednoduchá forma raňajok, desiaty alebo večere. Vychutnajte si ju vo vylepšenej podobe s pečeným cesnakom. Je to neskutočná lahôdka!
Nátierka je gastronomická pochúťka, ktorá zachraňovala (a dodnes zachraňuje) všetkých sporivých ľudí počítajúcich každú korunu. Nátierka je rýchla, jednoduchá a dodá chuť pečivu alebo hriankam. Môžete v nej uplatniť všetko, čo nájdete v chladničke – od vajíčok, zvyškov salámy, syrov, droždia, zeleniny až po jogurt či majonézu. V dnešnej dobe, kedy je racionálne jedlom neplytvať a zužitkovať všetky zvyšky, je taká nátierka vlastne moderná záležitosť. Podľahnite jej aj vy a vykúzlite si niektorú z obľúbených nátierok. Ušetríte peniaze aj prírodu.
Na videu uvidíte postup, ako si pripraviť nátierku z pečeného cesnaku krok za krokom:
Strúčik cesnaku denne
V Čechách medzi najobľúbenejšie nátierky patrí syrová, vajíčková, rybia, ale aj šľahaná budapeštianska s tvarohom. Veľkú obľubu majú aj nátierky, ktorých hlavnou súčasťou je cesnak. Táto zelenina je zdravá, pôsobí ako prírodné antibiotikum, odbúrava baktérie a plesne v tele a dokonca znižuje aj hladinu cholesterolu v krvi! Niet divu, že ľudoví liečitelia odporúčajú jesť jeden strúčik cesnaku denne. A keď už nie samotný, tak aspoň rozdrvený v dobrej nátierke.
Nie je cesnak, ako cesnak
Cesnak je veľmi aromatický a má ostrú chuť. Niektorým ľuďom to vyhovuje, ale nájdu sa aj takí, ktorým vadí jeho intenzívna chuť. Patríte medzi nich? Potom máme pre vás tip na zdravú, ale jemnú nátierku z pečeného cesnaku. Nemusíte mať obavy, pečený cesnak je chuťovo o poznanie jemnejší ako čerstvý. Navyše má príjemnú krémovú konzistenciu, ktorá nátierke len prospeje.
Nátierka z pečeného cesnaku
Jednu neolúpanú hlavičku cesnaku rozrežte napoly, okoreňte soľou, čiernym korením a pokvapkajte olivovým olejom. Obe polovice cesnaku zabaľte do alobalu a dajte piecť na 180 ° C do rúry. Zhruba po 50 – 60 minútach cesnakové balíčky rozbaľte. Vylúpte z nich strúčiky, ktoré nožom rozdrvte na kašu. V mise vyšľahajte 200 g čerstvého syra a 50 g smotanového syra. Zmes okoreňte soľou, čiernym korením a tymianom. Nakoniec do nej všľahajte aj rozdrvený pečený cesnak. Hotovú nátierku zjemnite lyžicou majonézy a je hotovo! Zmes skvele chutí na bielom pečive či hriankach.