Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Bazový sirup (letné osvieženie)

Kuchyňa:
Chod:
Náročnosť:
reklama:
Bazovy sirup.png
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
  • Kusov: 1
  • Porcií: 4
  • Čas Prípravy: 20min
  • Varenie: 20min
  • Hotové Za: 40min
reklama:

Suroviny

  • 30 - 40 bazových okvetí
  • 3 litre vody
  • 3 kg cukru
  • 60 g kyseliny citrónovej
  • 3 citróny
  • zväzok mäty alebo medovky
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Bazové kvety sa zbierajú a šetrne vkladajú do košíka , aby stratili čo najmenej voňavého peľu, ktorý je plný vitamínov a minerálov. Najlepšie je zbierať bazu na odľahlom mieste, ďaleko od ruchu mesta, ciest, aby ju nebolo treba umývať. Umývaním spláchneme veľa peľu do odtoku

2. Krok

Vo väčšom hrnci, asi 6 litrov, ak budeme pracovať s litrami vody, najprv prevaríme vodu a vypneme sporák. Pridajte cukor a kyselinu citrónovú a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Počkáme, kým osladená voda vychladne. Ak si budeme robiť bazový sirup s bylinkami, bylinky pridáme do ešte teplej osladenej vody, keďže silice z byliniek sa v teplej vode uvoľňujú viac.

3. Krok

Keď voda vychladne na izbovú teplotu, pridáme očistené bazové kvety. Každý kvietok skontrolujeme samostatne a odstránime prípadné nečistoty. Kvety neumývam, tak ich zbieram na "eko" miestach, kde viem, že nie sú postriekané, kde nie je mestský prach... Na záver pridáme nakrájané citróny a prikryjeme pokrievkou. Všetko necháme lúhovať 24-48 hodín.

4. Krok

Pred scedením kvetov pripravte fľaše. Niektorí skladujú šťavu aj zaváraninových pohároch. Ja sama preferujem fľaše. Fľaše najskôr dobre umyte. Na dno rúry položte kuchynskú utierku a fľaše hore dnom (aby vytiekla všetka voda.) Sterilizujte 15 minút pri 110 stupňoch. Sterilizujte aj vrchnáky. Najdôležitejšie pre celé skladovanie je čistá fľaša a vrchnák ktorý dobre tesní (neprepúšťa kyslík).

5. Krok

Pripravíme si džbán, na ktorý dáme veľké sitko prikryté sterilnou gázou . Šťavu precedíme, kvety vytlačíme utierkou. Pomocou lievika nalejte šťavu z džbánu do ešte horúcich fliaš a ihneď ich vzduchotesne uzavrite. Šťavu nikdy nenalievame až po vrch fľaše. Fľaše zabaľte do deky, aby do druhého dňa pomaly vychladli.

reklama:
Vychladnuté fľaše s bazovým sirupom skladujte v chladničke alebo na inom tmavom a chladnom mieste. 

Ak chceme sirup menej sladký, pridáme menej ako 600 g cukru na liter vody a sirup potom skladujeme v chladničke. Cukor pôsobí aj ako konzervant a ak je ho málo, môže sa stať, že sa sirup skôr pokazí 
.

Niektorí robia bazový sirup tak, že si kvety najprv namočia a na záver pridajú cukor a citrónovú šťavu a potom všetko spolu zahrievajú, kým sa cukor neroztopí. 
Ak máte dosť bazového sirupu, usušte kvety na novinovom papieri a uložte do nádobky na bazový čaj , ktorý sa v chladných dňoch v kombinácii s medom a zázvorom zíde. Dávajte pozor, aby ste nádobu tesne neuzavreli, aby nevznikla pleseň 

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

374 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.