- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- cesto
- Recept na domáce lístkové cesto
Recept na domáce lístkové cesto
- Kusov: 2
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 400 g hladkej múky
- 3 žĺtka
- štipka soli
- 0,5 šálky vody
- 400 g masla
- 0,5 lyžičky kyseliny citrónovej
- 1,5 lyžice octu
Postup prípravy
1. Krok
Múku preosejeme, nastrúhame zmrazené maslo ale len (200 g) a rukami rozotrieme na mrveničku. Potom urobíme priehlbinu, vložíme žĺtky, kyselinu citrónovú, ocot, soľ, vodu a vareškou všetko dobre premiešame.
2. Krok
Cesto miesime, kým nebude hladké. Nechajte 30 minút odpočívať prikryté miskou. Potom ho rozdelíme na 2 časti, vypracujeme z nich bochníky, urobíme zárezy (ako na fotografii) a necháme ešte pol hodiny odpočívať.
3. Krok
Potom, čo gule rozvaľkáme do obdĺžnika, namažeme zvyškom masla (200 g, rozdelíme na polovicu, keďže máme 2 gule a na každú 100 g , to rozdelíme na na 3 časti, (vychádza to približne 34 g na jedno preloženie). Cesto natrieme prvou vrstvou masla a preložíme do obálky... Zabalíme do sáčku a dáme do chladničky odpočívať..
4. Krok
Proces opakujeme ešte 2 krát. Vyvaľkáme, rozotrieme a preložíme. Hotové cesto vložte do mrazničky. Ak chcete pracovať z cestom na druh deň , stačí keď ho necháte v chladničke cez noc.
5. Krok
Môžete pripravovať rôzne koláče , rohlíky , alebo aj slané pečivo..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1083 videní