- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- torta
- Domáca kávová torta ☕s kávovo-čokoládovou piškótou
Domáca kávová torta ☕s kávovo-čokoládovou piškótou
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- Kávová piškóta:
- 4 vajcia
- 80 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 10 g kakaa
- 1 lyžica instantnej kávy
- 100 g práškového cukru
- 60 ml mlieka
- 50 ml oleja
- 1/2 lyžičky octu
- štipka soli
- Sirup :
- 80 ml mlieka
- 1 lyžička instantnej kávy
- Krémová kávová pena:
- 400 ml smotany na šľahanie
- 50 g tmavej čokolády
- 2 lyžičky instantnej kávy
- 50 g práškového cukru
- 5 g želatíny
- 30 ml vody
Postup prípravy
1. Krok
Oddeľte žĺtky od bielkov. Zohrejte mlieko a rozpustite v ňom kávu. Žĺtky, kávové mlieko, rastlinný olej, polovicu cukru (50 g) a soľ vyšľaháme v miske do hladka. Preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Pridajte k tekutým prísadám. Rýchlo vymiešame do hladka, netreba dlho miešať.. cesto odložíme..
2. Krok
Bielky vyšľaháme do peny, pridáme ostatný cukor, šľaháme, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy, pridáme ocot, ešte trochu šľaháme, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy. Do cesta pridajte 2 polievkové lyžice vyšľahaných bielkov opatrne premiešame vareškou zdola nahor. Potom pridajte zvyšok a jemne premiešajte skladacími pohybmi, snažte sa zachovať vzdušnosť.
3. Krok
Cesto vylejeme do formy (priemer 26 cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C približne 20-25 minút. Prepečenie skontrolujte vložením drevenej špajle do stredu ; mala by vyjsť suchá a čistá. Hotovú piškótu ochlaďte.
4. Krok
Na sirup mierne zahrejte mlieko, pridajte cukor a kávu, premiešajte. Zľahka pokvapkajte piškótu štetcom.
5. Krok
Na krém zohrejeme 100ml smotany z celkového množstva . Pridajte kávu a čokoládu, miešajte, kým nebude zmes hladká a úplne rozpustená. Vložíme do chladničky na 40-60 minút vychladnúť.
6. Krok
Namočte želatínu do vody, aby napučala. Potom želatínu rozpustíme v mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli.
7. Krok
Vo veľkej mise zmiešajte čokoládový krém a zvyšnú smotanu na šľahanie. Začnite šľahať a keď sa objaví pena, pridajte práškový cukor. Pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria vrcholy. Potom prilejte želatínovú vodu a ešte trochu prešľahajte.
8. Krok
Na zostavenie torty vyložte boky formy acetátovou páskou alebo papierom na pečenie. Na dno dáme piškótu, potom všetok krém a uhladíme. Poklepte na formu, aby sa uvoľnil prebytočný vzduch. Kávovú tortu vložte do chladničky, kým krém úplne nestuhne, ja ho nechávam cez noc. Hotovú posypeme kakaom.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
571 videní