- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Kysnutý slivkový koláč s mrveničkou
Kysnutý slivkový koláč s mrveničkou
- Kusov: 1
- Porcií: 15
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:30 hod
Suroviny
- 100 ml mieka
- 260 g hladkej múky
- 0,5 lyžičky instantného droždia
- 40 g cukru
- 30 g masla
- 1 vajce
- štipka soli
- 1 lyžica vanilkového cukru
- Mrvenička:
- 20 g ovsených vločiek
- 40 g cukru
- 25 g masla
- Plnka :
- 300 g sliviek
- 2 lyžičky škrobu
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžica cukru
Postup prípravy
1. Krok
Do teplého mlieka pridajte droždie a lyžičku cukru, premiešajte a nechajte 15 minút prikryté kysnúť..
2. Krok
V hlbokej miske zmiešajte cukor, vanilín, soľ, mäkké maslo a vajce. Zmes dôkladne roztlačte vidličkou. Do misy pridajte kváskovú zmes a preosiatu múku a premiešajte.
3. Krok
Vymiesime vláčne cesto, ktoré sa nebude lepiť na ruky. Cesto položte na teplé miesto kysnúť na 40-45 minút a prikryte ho utierkou. Kým cesto kysne, pripravíme si mrveničku. Zmiešajte ovsené vločky ktoré si rozmixujeme na múku, cukor a mäkké maslo. Všetko spolu rozdrobíme. Pridala som ešte hrsť lúpaných mandlí, ale nie je to potrebné
4. Krok
Slivky umyjeme a osušíme, odkôstkujeme ..Každú slivku nakrájajte na 4 časti. Menší plech cca17x25 cm vymastíme maslom, vykysnuté cesto vymiesime a rozvaľkáme na veľkosť formy, vložíme ho tam a cesto popicháme vidličkou. V zásade sa tento koláč môže piecť priamo na plechu vyloženom papierom na pečenie..
5. Krok
Cesto jemne posypeme škrobom a natesno poukladáme plátky sliviek. Škoricu zmiešame s cukrom a nasypeme na vrch sliviek. Vrch ešte posypeme mrveničkou..
6. Krok
Rúru predhrejeme na 180°C,a pečieme 30-35 minút, kým nie je koláčik zlatohnedý. Keď koláč vychladne, nakrájame ho na porcie a podávame.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
424 videní