- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Takú praženicu ste ešte nejedli: Stačí ak urobíte toto a aj najlepší šéfkuchár sa môže schovať
Takú praženicu ste ešte nejedli: Stačí ak urobíte toto a aj najlepší šéfkuchár sa môže schovať
Nie každý dokáže pripraviť miešané vajíčka. Jeden ich má veľmi suché, druhý zase surové, človek by povedal, že je to celá veda. Nie však s nami…
Iste nám dáte za pravdu, že nie je praženica ako praženica. Či už v reštaurácii, u mamy alebo od manžela, každá chutí inak. Každý máme svoj recept a hlavne svoj spôsob prípravy. Pritom stačí dodržať pár pravidiel a bude dokonalá.
Ktoré sú to?
- dostatočne skoro osoliť – Ak by ste pridali soľ až ku koncu, nebola by smaženica rovnomerne dochutená. Niektoré miesta by boli bez chuti a iné zase presolené. Ideálne je zamiešať trochu soli už do surových vajec predtým, než ich hodíme na panvicu.
- 2 žĺtky navyše – Pokiaľ použijete extra žĺtky bez bielok navyše, máte zaručenú krásnu farbu. Pokiaľ použijete vajcia od sliepok z voľného výbehu, máte vyhrané.
- nízka teplota – Keď už sa vajcia dostanú na panvicu, mali by byť vyhriate slabším plameňom. Na miernom ohni sa totiž celé mäso prehreje rovnomernejšie.
- trocha masla – Aby sa vyprážačka nepripekala na dno panvice, použite namiesto oleja alebo masti malý kúsok masla. To jej dodá úžasnú chuť a krásnu krému.
- malé množstvo smotany alebo mlieka – Vďaka týmto prísadám sa nestane, že by ste mali smaženicu veľmi suchú.
Pozor na miešanie
Pokiaľ miešané vajcia doma robievate, viete, že miešanie má veľký vplyv na jej konzistenciu. Pokiaľ na ňu zabudnete, vyrobíte si omeletu, pokiaľ ju zase miešate rýchlo, bude ťažká. Jemné zhrňovanie vajec od bokov do stredu je tá správna cesta ako jej zaistiť úžasnú vzdušnosť. Mňam!